Nagy tételben szabadul több német bank részvényeitől az egyik nagybefektető – írja a Reuters. A meg nem nevezett részvényes a két legnagyobb német pénzintézet öt százaléknyi pakettjétől vált már meg rövid időn belül, a Deutsche Bank 116 millió és a Commerzbank 72,5 millió részvényét piacra dobva.

Az egyik intézményi befektető, amely mindkét banknál rendelkezik ilyen jelentős kitettséggel, és így szóba jöhet, a Los Angeles-i székhelyű Capital Group,

 melynek szóvivője nem kívánta kommentálni a felröppent hírt a hírügynökségnek. Nem reagált a megkeresésre a két érintett hitelintézet sem.

Fotó: AFP

A nagy múltú amerikai pénzügyi szolgáltató 2020 októberében lépte át az öt százalékos küszöböt a Commerzbankban, a Deutsche Banknál pedig tavaly november óta rendelkezik öt százalékot meghaladó tulajdonrésszel. Tehát, ha valóban a Capital Group áll a szóban forgó eladások mögött, azzal viszonylag frissen felépített pozícióból tárazott ki a nagybefektető.

Az elmúlt hónapokban egy másik tengerentúli alap, a Cerberus nyeste vissza kitettségét a két vezető német bankban, 3 százalékos Deutsche Bank érdekeltségét 2 százalékra, 5 százalékos Commerzbank-pakettjét pedig 3 százalékra mérsékelve.

Az értékesítés lehetséges okaként szóba jöhet az orosz-ukrán háború, a két német pénzügyi óriás ugyanis számos nagyvállalathoz hasonlóan kénytelen leépíteni oroszországi operációját a nemzetközi szankciókkal összhangban. Az is elképzelhető, hogy a közelgő első negyedéves gyorsjelentési szezon előtt szeretett volna kitárazni a nagybefektető, az elemzői várakozások ugyanis zsugorodó profitokat prognosztizálnak az európai pénzügyi szektorban.

Az általános negatív piaci hangulat ellenére a Commerzbank kurzusa 0,3, a Deutsche Banké pedig 0,7 százalékkal emelkedett hétfőn, jelentősen felülteljesítve ezzel a 0,6 százalékos mínuszban záró DAX indexet.