Pénz- és tőkepiac

10 milliárd dolláros játszma: iszonyatosat buknak a nyugati bankok az orosz bezárással

A szankciók ellenére számos nyugati pénzintézet továbbra is jelen van az orosz piacon, mert a kivonulással óriásit vesztenének.

Hiába a nyugati országok által bevezetett szankciók, a háború miatti felháborodás és a külső nyomás: több pénzintézet ennek ellenére sem volt még hajlandó kivonulni Oroszországból, mert azzal még nagyobbat buknának. A Financial Times cikke szerint ezért inkább bevállalják az átmeneti arcvesztést, de a kivonulást igyekeznek minél alaposabban megszervezni, hogy csökkenteni tudják a veszteségeiket. 

Márpedig a lap szerint óriási bukásról van szó: a 86 milliárd dolláros becsült kitettségükből nagyságrendileg 10 milliárdot veszthetnek el a bankok, mint például az UniCredit, a Crédit Agricole és a Société Générale, a Raiffeisen, a Credit Suisse, a Goldman Sachs, a Citigroup, vagy a J.P. Morgan. Ez utóbbi kettő nagyjából 4 milliárd dolláros veszteséggel számolhat az orosz piacon, vagyis ők bukják a legnagyobbat. 

The J.P. Morgan logo sign on the entrance of a glass office building in Midtown Manhattan, New York, USA on 23 January 2020. JPMorgan Chase & Co. is an American multinational investment bank and financial services holding company has the headquarters in New York City. NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NICOLAS ECONOMOU / AFP

A pénzintézeteknek ráadásul azzal is szembe kell nézniük, hogy az ott dolgozó személyzetükkel, mintegy 40 ezer emberrel mi lesz majd. Sokuk a hírek szerint a munkaadóikkal együtt távozni készül Oroszországból. 

 

bukás Oroszország Bank pénz kivonulás
Kapcsolódó cikkek