Az Airbus az elmúlt három év legnagyobb befektetői találkozójára készült, ám miután kiderült, hogy a tervezett időpont egybeesik a II. Erzsébet angol királynő koronázásával kapcsolatos ünnepségekkel, az európai repülőgépgyártó az esemény elhalasztása mellett döntött – írja a Reuters.

Az eredetilg június 2–3-ra tervezett gyűlés így szeptember 22–23-án lesz, hogy a cég – mely Nagy-Britanniában 14 ezer embert alkalmaz – brit befektetői és a brit elemzők is részt tudjanak venni az egyébként Franciaországban tartott rendezvényen, de a királynő ünnepléséről se maradjanak le.

Images of Queen Elizabeth II are displayed on the lights in London's Piccadilly Circus to mark her Platinum Jubilee in London, Britain, 6 February 2022. Queen Elizabeth II will celebrate her platinum Jubilee marking 70 years on the throne. The then 25-year-old ascended to the throne on February 6, 1952 following her father George VI's death. It was the first coronation ever to be televised, with 27million people in the UK tuning in. (Photo by Maciek Musialek/NurPhoto) (Photo by Maciek Musialek / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maciek Musialek / NurPhoto via AFP

Az egyébként a brit légierő fontos beszállítójaként működő, brit, francia, német és spanyol hátterű cég döntése azért is figyelemre méltó, mert a brexit óta a brit részvétel egyre kevésbé játszik fontos szerepet a több mint 50 éves vállalat életében.

A cég a találkozón a következő hónapok hangvételét igyekszik megszabni, melytől a Boeinggel szemben kiharcolt előnye megőrzését várja. A koronavírus-járványt követően számos légiipari vállalat igyekszik hasonló gyűlésekkel felkelteni az érdeklődést termékei iránt. Az Airbusnak azonban szeptemberben a figyelemért is küzdenie kell, hiszen a nagy vetélytárs Boeing rendezvénye szintén abban a hónapban várható.