Amikor tavaly El Salvador elsőként hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította a bitcoint, a kriptók rajongói ünnepeltek, ám amikor a múlt héten másodikként a Közép-afrikai Köztársaság is így döntött, inkább az értetlenség uralkodott még a legnagyobb rajongói körében is – olvasható a Reuters összeállításában.

Ez nem is csoda, hiszen míg az El Salvador élén álló Nayib Bukele erről először a Miamiban tartott bitcoinkonferencián beszélt és igyekezett megnyerni magának a médiát is, addig az afrikai ország mindössze egy közleményt adott ki a lépésről. 

A elterjedésének ráadásul sokkal nagyobb akadályokkal kell szembenéznie ott, hiszen mindössze 11 százalék rendelkezik internettel az országban, és az áram is csak a lakosság 14 százalékát éri el.

Bitcoin $ 58,000. Cryptocurrency trading. Investments in virtual money. Market prices in 2021. Top cryptocurrency recognized around the world.
Fotó: Shutterstock

Éppen ezért nem világos, hogy a lépésnek mi lehet az értelme, és hogy az milyen előnyökkel járhat az ország számára. Míg El Salvador az országban található geotermikus áramot használja a kriptók bányászatára – ami nem feltétlenül versenyképes egyébként az így termelt elektromosság magas ára miatt –, addig az afrikai ország esetében célszerűbb lenne először a lakosságot ellátni villamossággal.

Szemben a dél-amerikai országgal, 

a Közép-afrikai Köztársaság még azt sem kísérelte meg, hogy a döntést megelőzően megkörnyékezze a kriptobefektetők kegyeit. 

Az infrastrukturális és technikai korlátok mellett más jelei sincsenek annak, hogy az ország lakossága különösebben érdeklődne a kriptoeszközökkel kapcsolatos befektetések iránt, és a Chainanalisys blokkláncelemzéssel foglalkozó vállalat sem jelezte, hogy különösebben kiugró forgalmat bonyolítanának Afrika közepén kriptókban.

A leginkább hihetőnek tűnő magyarázat szerint az ország döntése az afrikai valutaközösségi frank felé lehet jelzés. A hat közép-afrikai ország által használt, eredetileg a francia frankhoz, ma már az euróhoz kötött fizetőeszköz és az ahhoz kapcsolódó gyarmati örökség persze lehet problémás, ám rendkívül csekély a valószínűsége, hogy a közeljövőben a bitcoin azt leválthatja. 

Az afrikai ország döntése így inkább csak szimbolikus gesztusként értelmezhető.