Dühös tüntetőkkel, technológiai hibákkal és árfolyamának komoly zuhanásával indította első napját törvényes fizetőeszközként a bitcoin – foglalta össze az eseményeket a BBC.

A legismertebb kriptodeviza árfolyama kedden az elmúlt egy hónap legalacsonyabb értékére esett vissza, 52 000 dollárról 43 000 alá esett. A helyi ellenzék egyik politikusa egyenesen úgy fogalmazott, hogy Latin-Amerika egyik legszegényebb országa 3 millió dollárt veszített emiatt.

Fotó: Marvin Recinos / AFP

A hivatalos fizetőeszközzé válása messze nem volt annyira álomszerű, mint amilyennek Nayib Bukele elnök remélte, amikor belekezdett a kísérletbe.

A nagy platformok, mint az Apple vagy a Huawei nem vették fel kínálatukba az El Salvador-i kormány által támogatott Chivo digitális pénztárcát, ráadásul a szervereket is le kellett állítani, mert nem bírták el a terhelést, amikor felhasználók tömegei egyszerre akartak regisztrálni a rendszerbe.

Napközben aztán egyre több platformon megjelent a Chivo, többek között a McDonald’s és a Starbuck is elfogadta a fizetés új formáját.

A kormány azzal érvel, hogy a bitcoin bevezetésével évente 400 millió dollárt takaríthat meg az ország a külföldről küldött pénzek tranzakciós díjain. A BBC a Világbank és a salvadori kormány adatait felhasználva úgy számolt, hogy ez az összeg csak 170 millió dollárra rúg.

A fizetőeszköz elterjedését azzal próbálták ösztönözni, hogy minden lakos 30 dollár (közel 9000 forint) értékben kapott bitcoint indulásként.
Szakítanunk kell a korábbi paradigmákkal. El Salvadornak joga van a modern világ felé haladni

– jelentette ki Twitter-oldalán Bukele elnök.

Ugyanakkor nem mindenki pesszimista az új fizetési móddal kapcsolatban. A BBC által megszólaltatott boltos, Ed Hernandez például kifejezetten örül annak, hogy a világjárvány idején nem kell fizikai fizetőeszközöket használni.

Mások a válságot látják, én a lehetőséget

– tette hozzá. El Salvadorban a lakosság 57 százaléka kapta meg legalább az első vakcináját, és 46 százalék a védettek aránya.

Az időzítés azonban nem volt szerencsés. Az egyébként is nagyon volatilis, az elmúlt hetekben jelentősen erősödő bitcoin ugyanis a bevezetés utáni napon 20 százalékos mélyrepülést mutatott be, ami nagyon rossz reklám volt Bukele és kormánya számára. A lakosság többsége nagyon keveset tud a kriptovalutákról, és az első élménye egyből az lett, hogy egy nagyon változékony piacról van szó.

Fotó: Marvin Recinos / AFP

Johnny Wright Sol ellenzéki politikus szerint a bitcoin nem alkalmas nemzeti valutának, az elfogadása és a bevezetése elsietett, átgondolatlan lépés volt a kormány részéről.

Nem vagyunk kriptodeviza-ellenesek, de nem hiszünk abban, hogy kötelezővé kellene tenni a használatát, és a vállalatokat kötelezni kellene arra, hogy elfogadják fizetőeszközként

– tette hozzá.

Wright Sol nem az egyetlen kritikus hang volt kedden San Salvadorban. A legfelsőbb bíróság épülete előtt több mint ezer tüntető gyűlt össze, akik tűzijátékokat lőttek fel és gumiabroncsokat égettek tiltakozásuk jeléül.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a bitcoin bevezetése a pénzügyi instabilitás mellett a tiltott tranzakciók megkönnyítését is eredményezi.