Tovább erősíti a drónokkal történő házhozszállítási szolgáltatását a Walmart. A kiskereskedelmi óriás bejelentette, hogy az Egyesült Államok hat államában egynapos kézbesítési szolgáltatást kínál, amelyet drónok segítségével fog megvalósítani – írta meg a New Atlas.

Az amerikai kiskereskedelmi vállalat már évek óta kacérkodik ezzel a szállítási móddal. Folyamatosan kisebb léptékű teszteléseket valósított meg, hogy tökéletesítse a szolgáltatást.

A mostani bővítésnek köszönhetően több millió új háztartást fog elérni, közülük sokaknak akár 30 percen belül kiszállíthatja az árukat.

A Walmart még 2015-ben kezdte el tesztelni a dróntechnológiát. Abban az évben kapott engedély az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) a házhoz szállításra és az úgynevezett járdán történő átvételre. A következő nagy lépés 2020-ban következett be, amikor a Walmart a DroneUp és Zipline drónszolgáltatókkal együttműködve elkezdte tesztelni az áruk házhoz szállítását. 2021-ben a kiskereskedelmi lánc befektetett a DroneUp cégbe, és együttműködött a kereskedelmi drónok csomópontjainak kialakításában és a kiszállítások tesztelésében.

1286783526 EL PASO, TEXAS - NOVEMBER 20: A drone delivers a COVID-19 self collection test kit to a home, after being ordered from Walmart by a resident, amid a Covid-19 surge in El Paso on November 20, 2020 in El Paso, Texas. Residents who live within 1.5 miles of the Walmart Supercenter in East El Paso are eligible for the free kits delivered by DroneUp as part of a drone delivery pilot program. Texas surpassed 20,000 confirmed coronavirus deaths November 16, the second highest in the U.S., with active cases in El Paso now over 35,000 and confirmed COVID-19 deaths at 845. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Fotó: Mario Tama / Getty Images

A Walmart drónjai az FAA speciális mentessége alapján repülhetnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy emberek és mozgó járművek felett is szállíthassanak. A vállalat legfrissebb közleménye szerint a meglévő központokból már több száz kiszállítást hajtottak végre ígéretes eredményekkel, és most összesen 34 helyszínre bővítik a hálózatot. Ezek az állomások Arizonában, Arkansasban, Floridában, Texasban, Utahban és Virginiában lesznek, és a Walmart szerint négymillió lakás is elérhetővé válik számukra.

A cég előrejelzése alapján évente körülbelül egymillió csomagot kézbesíthetnek a drónok segítségével.

A vásárlók mindennap reggel 8 és este 8 óra között rendelhetnek majd a kiskereskedelmi lánc által raktáron tartott több tízezer termékből. A drónnal történő kézbesítés 3,99 dolláros (megközelítőleg 1400 forint) díj ellenében akár fél órán belül megtörténik. A csomagokat egy kábel segítségével leeresztik a megrendelő udvarára.

A Walmart azzal kalkulál, hogy a most bejelentett drónhálózat-bővítés még az év vége előtt befejeződik.

Öröm és gyász az amerikai kiskereskedelemben

Teljesen másképp alakult az év eleje az amerikai kiskereskedelmi szektor zászlóshajóinál. A gyorsjelentések közlése után a Walmartnál vágtak az éves eredmény-előrejelzésen, míg a barkács- és bútorspecialista Home Depot menedzsmentje megemelte éves prognózisát.