Úgy látszik, az amerikai tőzsdefelügyeletet (SEC) is bevonná annak érdekében, hogy kiderüljön, igazat állít-e a Twitter valós felhasználóinak arányáról.

Mint ismert, a Tesla-vezér a közösségi médiaplatform felvásárlását tervezi, ugyanakkor tisztázni szeretné, hogy mekkora a valós felhasználók aránya a platformon, egyáltalán nincs meggyőzve ugyanis arról, hogy a hamis Twitter-fiókok aránya nem haladja meg az 5 százalékot, ahogyan azt a vállalat jelenlegi vezetői állítják.

France, Paris, 2022-04-27. The social network Twitter has accepted the buyout offer from multi-billionaire Elon Musk. Photograph by Carine Schmitt / Hans Lucas.France, Paris, 2022-04-27. Le reseau social Twitter a accepte l offre de rachat du multi milliardaire Elon Musk. Photographie de Carine Schmitt / Hans Lucas. (Photo by Carine Schmitt / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Carine Schmitt / Hans Lucas via AFP

A különc milliárdos kedden egy tweetjében informális szavazást indított, a következő felütéssel:

A Twitter azt állítja, hogy anapi aktív felhasználók >95 százaléka valódi, egyedi ember. Van, aki ezt tapasztalta?

 – tette fel a sugalmazó kérdést közel 94 milliós követőtáborához Musk, majd egyik követőjének posztjára reagálva – aki azt javasolta, hogy a tőzsdefelügyeletnek kellene kivizsgálnia az ügyet –, már egyenesen a hatóságnak szegezte a kérdést:

Helló SEC, van otthon valaki?

Musk a múlt hónapban tett ígéretet hogy 44 milliárd dollárért vásárolná meg a közösségi médiumot, később azonban felfüggesztette a tranzakciót a valós felhasználók között megbúvó robot- és hamis felhasználók potenciálisan nagy száma miatt. A Twittenél ugyanakkor továbbra is azzal számolnak, hogy a milliárdos tartja magát ígéretéhez és részvényenként 54,20 dolláros vételi árhoz.

A Twitter árfolyama mostanra teljesen visszaadta a ralit, amit az áprilisi felvásárlási hír váltott ki a társaság piacán. A a keddi kereskedés derekáig 2,5 százalékkal erősödött, a jelenlegi, 38,3 dolláros kurzus azonban így is alatta van az április 1-ji záróárnak. Musk ezt követően fedte fel, hogy 9 százalékos részesedést vásárolt a vállalatban.