Ötmilliárd forintos tőkeemelési tervezetről szóló megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt. és a Hiventures Zrt. A Hiventures által tervezett zárt körű tőkeemelés június 30-ig történhet meg, mellyel az UBM-csoport célja a további növekedés, a hazai és nemzetközi terjeszkedés finanszírozása.

A magyar takarmányiparban piacvezető, 25 éves UBM az elmúlt években dinamikusan növekedett: a Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában jelen lévő csoport árbevétele 2020-ban 138 milliárd forint volt, melynek közel fele exportból származott, míg a tavalyi év második fél évét 92 milliárdos árbevétel mellett 1,3 milliárdos adózott eredménnyel és 2,3 milliárdos EBITDA-val zárta. 

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett csoport több kapacitásbővítő beruházást készített elő, melyek a következő években tovább bővíthetik a régióban is meghatározó pozíciójú vállalat árbevételét és nyereségét. Az UBM 2021-ben 520 ezer tonna fehérje és olajos mag, valamint 698 ezer tonna gabona kereskedelmi értékesítése mellett 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve alapanyagot értékesített a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek.

2021.09.14. Vasalja Nagyot drágult a takarmány ára. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Csiszár István, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője a tehenészetét mutatja be
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az UBM Holding több beruházást készít elő jelenleg is a román, szlovák és szerb piacokon. A társaság szelestei telephelyén 1,2 milliárd forintos beruházással 60 ezer tonnával emelkedhet a sertéstáp gyártókapacitása, míg a szlovák hernádcsányi telephelyén 5,9 millió eurós beruházással a jelenlegi 30 ezerről 88 ezer tonnára nőhet a brojler-, sertés-, kérődzőtakarmányok gyártási kapacitása. 

A két beruházás 2022 nyarán készülhet el, miközben márciusban jelentette be az UBM legújabb, 24,4 millió eurós zöldmezős beruházását Szerbiában, melyet a magyar mellett a szerb kormány is támogat 6,3 és 2,5 millió euróval.