Elköltöztetheti chicagói központját a Boeing – tudta meg két, a kérdésre rálátó forrás alapján a Reuters. A döntést a következő hét elején hozhatják nyilvánosságra, és az új főhadiszállás helyszíne a Virginia államban található Arlington lehet.

A fővároshoz közeli helyszín segíthet a cégnek javítani kapcsolatát a szövetségi légügyi hatóságokkal (FAA), a törvényhozókkal és a Pentagonnal, 

miután a vállalat az utóbbi időben számos krízisen ment keresztül.

A Reuters tavaly októberben írt arról céghez közeli források alapján, hogy a költségek csökkentése és a vállalati kultúra változásai kérdésessé teszik a Boeing hosszú távú jövőjét Chicagóban. 

A társaság szeretné javítani kapcsolatát a hatóságokkal, miután a korábbi vezérigazgató, Dennis Muilenburg 2019-es kirúgása előtt összecsapott az FAA-val a 737 MAX-szal kapcsolatos vizsgálatok kapcsán. Ezekre két, összesen 346 halálos áldozattal járó balesetet követően került sor.

US-BOEING-BUILDING
A chicagói főhadiszállás
Fotó: SCOTT OLSON / AFP

A Boeing számára nem lesz teljesen ismeretlen a Potomac folyó partján fekvő város, hiszen 2014-ben nyitott ott irodát, alig pár háztömbre az Amazon kettes számú központjától, amely még építés alatt áll. A repülőgyártó irodájában ráadásul jelentős kihasználatlan tér is rendelkezésre áll.

A 36 emeletes, 200 millió dollár értékű chicagói központ bezárása része a cég költségek lefaragását célzó törekvéseinek, melynek keretében a Seattle-ben található, kereskedelmi repülőkkel foglalkozó részleg központját is bezárták.

A chicagói centrumba a Boeing azután költözött Seattle-ből 2001-ben, hogy összeolvadt a St. Louisból származó versenytársával, a McDonnell Douglasszal 1997-ben. Ez a lépés azonban nem nyerte el a mérnökök tetszését, noha a vállalat igyekezett semleges helyszínt találni. A város, az azt tartalmazó megye és Illinois állam összesen több mint 60 millió dolláros adókedvezménnyel hálálta meg a döntést, ám ezek lejártával, úgy tűnik, a cég tovább lép.

A társaság kritikusai szerint a chicagói központ, amely egykor azt jelezte, hogy a vállalat képes az azt alkotó részek fölé emelkedni, így a rövid távú profitmaximalizálás szimbólumává vált.