Brutális mészárlás történt a tengerentúli piacokon csütörtökön, miután a szerdai Fed-kamatdöntés után a szervezetet vezető Jerome Powell által megütött mérsékeltebb hangnem kiváltotta eufória elpárolgott, és a befektetők Powell szavai helyett arra fókuszáltak, hogy 2000 óta nem látott mértékű volt a szerdai emelés.

Romokban az amerikai 5 százalékkal zuhan a NASDAQ

A CNBC híradása szerint a Dow Jones index 1000 pontot esett.

Traders work on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on January 10, 2019 in New York. - Wall Street stocks rose for a fifth straight session on Thursday, overcoming disappointing holiday sales from Macy's and other retailers following a day of choppy trade.The Dow Jones Industrial Average finished up 0.5 percent at 24,000.76.The broad-based S&P 500 also gained 0.5 percent to 2,596.59, while the tech-rich Nasdaq Composite Index advanced 0.4 percent to 6,986.07. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)
Fotó: BRYAN R. SMITH / AFP

Mindezek hatására a nap folyamán szinte minden szektorban eladási hullám keletkezett, de leginkább a technológiai cégek részvényeitől igyekeztek szabadulni a befektetők, egyedül a Twitter volt kivétel, ahol mintha a piac kezdené elhinni, hogy végül tényleg meg fogja vásárolni a céget. Igaz, az árfolyam továbbra is elmarad a milliárdos által kínált részvényenkénti összegtől.

A csütörtöki kereskedést így a Dow Jones 3,03, az S&P 500 3,51, míg a NASDAQ 4,90 százalékos zuhanással zárta, noha a kereskedés utolsó perceiben mindhárom index némileg erősödött. Az olyan óriásvállalatok sem kerülhették el sorsukat, mint a Google, az Apple vagy a Microsoft, esetleg a kifejezetten nagyot eső Tesla, ahogy nem maradt érintetlen a kriptopiac sem, ahol az zuhanási hullámot az 5 százalék fölötti mínusznál járó vezette.