Mintha meg sem történt volna a szerdai Fed-kamatdöntés és az azt követő pozitív meglepetést hozó sajtótájékoztató, csütörtökön hónapok óta nem látott eladási hullám söpört végig az amerikai részvénypiacokon. A befektetők mindentől szabadulnak, amit érnek, de főleg ami technológiai papír, így a NASDAQ-kijelzőn este 8 órakor kerek 5 százalékos mínusz villog. 

A vesztesek sora szinte végtelen, a Tesla-részvények ára 7,6 százalékkal zuhan, az Amazoné 7-tel, az Apple-papírok megúszták egy ötössel, és a Google-, valamint a Microsoft-részvények is „csak” 4,5 százalékkal értékelődtek le. 

A CNBC híradása szerint a Dow Jones index 1000 pontot esett, de az egész részvénypiacon évek óta nem volt ilyen gyalázatos nap. Szerdán még minden szép és jó volt az amerikai tőzsdéken, a részvénypiacok több mint 3 százalékkal emelkedtek, most az elemzők találgatják, mi lehet a hirtelen jött irányváltás oka, maximum arra számítottak, hogy 1-1,5 százalékos korrekció követi az előző napi szárnyalást, de nem totális fordulat. 

Fotó: AFP

Az S&P 500 indextagok 80 százalékának esik az ára a csütörtöki kereskedésben. A pálfordulás meglátszik a kötvénypiacon is, a 10 éves referenciakötvény hozama a 3,1 százalékot ostromolja, ilyen magasan 2018 óta nem járt (a kötvénypiaci hozamemelkedés árfolyamcsökkenést jelent, vagyis a befektetők tovább emelkedő kamatkörnyezetet áraznak és a meglévő kötvényportfóliójukból eladnak). 

Az amerikai indexek közül a NASDAQ már 23,5 százalékkal ereszkedett vissza a mindenkori csúcsáról.