A pénzügyi tudatosság elégtelen voltáról sokan írtak már, ám a probléma nem csupán Magyarországot érinti, hanem világméretű. A legtöbbször azonban ezek a képzések főként a kamatos kamat hatásait elemzik, ám legalább ennyire fontos azt is tudatosítani, hogy mik az összefüggések a kockázat és a hozam között. Nyilvánvaló, hogy 

lehetséges magas hozamokat elérni, ám ehhez hasonló mértékű kockázatot is kell vállalni, ahogy lehetséges a biztos is, ám ekkor nem számíthatunk magas hozamokra.

Éppen ezért sejthető volt, hogy a Celsius kriptohitelező termékei – melyek magas hozamot is kínáltak a betétekre – hosszú távon nem fenntarthatók. A Terra/Luna összeomlását követően egyre többen kérdőjelezték meg a Celsius fizetőképességét, különösen, hogy a vállalat befektetései között megtalálhatók voltak a Terra termékei is

1236358325 LISBON, PORTUGAL - 2021/11/04: Alex Mashinsky, Founder and CEO at Celsius, addresses the audience during the last day of the Web Summit 2021 in Lisbon. (Photo by Bruno de Carvalho/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
A bankok nem a barátaid – olvasható a Celsius vezérigazgatójának, Alex Mashinskynek a pólóján. Mint kiderült a Celsius sem a barátod
Fotó: Bruno de Carvalho / LightRocket via Getty Images

Noha a Celsius a Terránál némileg alacsonyabb hozamot kínált, a 0 százalék körüli kamatszint mellett azért a cég honalapján most is elérhető 10 százalék fölötti hozamot kínáló hirdetés sokakban gyanút kelthetett. Mivel a cég forrásainak egy  része egy másik DeFi-szolgáltatónál, a Lidónál lekötött etherből (stETH) és más származtatott termékekből állt, amelyek elvesztették a mankójukat az eredeti termékkel szemben, továbbá még legalább fél-egy évig nem visszaválthatók az eredeti kriptókra, tovább fokozódtak a fizetésképtelenséggel kapcsolatos aggodalmak.

Noha a Celsius természetesen bocsátott ki saját zsetont is, annak értéke az év eleje óta a több mint 3 dollárról 30 cent közelébe csökkent, 

miközben egyre több felhasználó panaszkodott, hogy a számláját zárolták (a cég ezt a „hold”, vagyis angolul „tartani” félregépeléséből a kriptokörökben népszerű hodl mode-nak nevezte). Ennek ellenére a cég ragaszkodott hozzá, hogy minden rendben, míg a kétségek hangoztatóit FUD-dal (fear, uncertainity, doubt, vagyis magyarul félelem, bizonytalanság, kétség szavakból alkotott betűszó) vádolta.

A kriptopiacot hétvégén elérő eladási hullám tovább fokozta a nyomást a vállalaton, amely végül hétfőn úgy döntött, hogy hivatalosan is befagyasztja a nála lévő betéteket. Mindez persze a várakozásoknak megfelelően további turbulenciákhoz vezetett a kriptopiacon, ami a pár hónappal korábbi 3000 milliárd dolláros érték alól az 1000 milliárdos határ alá esett. 

Az eladási hullám súlyosságát jelzi, hogy a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance egy időre felfüggesztette annak a lehetőségét, hogy felhasználói kivonhassák bitcoinjaikat a platformról.

A Celsius összeomlásának azonban még további hatásai lehetnek, hiszen a cég hitelezői között találjuk az egyik legfontosabb kriptovállalatot, a Tethert, mely nemcsak hitellel, de befektetéssel is segítette a Celsiust. Azonban a történtek nem csupán a kriptopiacot érintik, így a Celsius befektetői között ott van Kanada második legnagyobb nyugdíjalapja is.

Az elmúlt napok zuhanása további veszélyeket hordoz magában, hiszen az egyik legtöbb bitcoint felhalmozó vállalat, a Microstrategy hitelből is vásárolt a digitális eszközből, és május elején a cég pénzügyi igazgatója Phong Le elmondta , hogy 21 ezer dolláros szintnél kell további fedezetet állítania a mögé. Ezt a szintet pedig a a legnépszerűbb kripto árfolyama hétfőn átlépte.