Az amerikai inflácó 40 éves csúcsra futásánál is riasztóbb, hogy hirtelen megugrottak az eddig stabil hosszú távú inflációs várakozások. Ami arra utal, hogy

a közvélemény már nem bízik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed anti-inflációs törekvéseinek sikerében.

The George Washington Statue at the Federal Hall National Memorial on Wall Street across the New York Stock Exchange on January 27, 2021. - Wall Street stocks slid to session lows Wednesday as Federal Reserve Chair Jerome Powell cautioned the US economic outlook was "highly uncertain" in light of the surging Covid-19 outbreak. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatfelmérése szerint a közvélemény 5 éves inflációs várakozásai 3,3 százalékra ugrottak a májusi 3 százalékról. Január óta most először emelekedett ez a mutató. Míg az egy éves inflációs várakozás 5,4 százalék, szemben az egy hónappal korábbi 5,3 százalékkal.

A hosszú távú inflációs várakozások emelkedése gyökeres változást hoz a Federal Reserve számára, mely eddig mankóként támaszkodhatott a stabil hosszú távú várakozásokra – mondta Thomas Simons és Aneta Markowska, a Jefferies befektetési bank közgazdászai. 

A kamatdöntéseket hozó nyíltpiaci bizottság jövő kedden és szerdán ülésezik, s a várakozások szerint fél százalékponttal emeli az irányadó rátát. A tisztviselők júliusban is hasonló lépést tettek, de hogy mi történjék a következő hónapokban, az vita tárgyát képezi.

Egyes jegybankárok agresszív kamatemeléseket javasolnak, míg mások lassítanának a tempón.