Az amerikai májusban évi 8,6 százalékra nőtt az áprilisi 8,3 százalékról, havi összevetésben áprilishoz mérten 1 százalék volt az emelkedés – közölte az amerikai statisztikai hivatal pénteken.  Az éves maginflációs mutató viszont az áprilisi 6,2 százalékról 6 százalékra lassult.  

Az első tőkepiaci reakciók között kiemelhető, hogy a 10 éves államkötvények hozama 3 bázisponttal 3,073 százalékra nőtt, míg a 2 éveseké 10 bázisponttal 2,917 százalékra. Rögtön gyengülni kezdtek az amerikai részvények a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, az arany unciánkénti ára és az euró is lefelé indult. 

Oil industry olajipat cris in USA. szabadság szobor Statue of Liberty in oil with barrels. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

Mintegy félórával a bejelentést követően a Dow Jones Ipari Index az elektronikus kereskedésben 1,2 százalékkal, azaz 400 ponttal, 31 820 pontig esett, míg az S&P 500 1,5 százalékkal, 3950 pont környékére, a Nasdaq pedig közel 2 százalékkal, 12 070 pont alá zuhant. A rosszat sejtő várakozások miatt egyébként is csehül állt európai tőzsdék is még lejjebb estek, a DAX például 2 százalékos mínuszban volt 3 óra után, messze a 14 000 pontos lélektani határ alatt. 

Az arany viszont az első ijedtség után, amikor 1830 dollárig hátrált unciánként, gyorsan visszaküzdötte magát 1845 dollár fölé, miközben az euró 0,8 százalékkal gyengült 1,0538 euro/dollárig.

"Az összkép azt mutatja, hogy az infláció továbbra is nagyon makacs, és várhatóan csak nagyon lassan fog visszaszorulni" - kommentálta a Fed által közölt számokat Sarah House, a Wells Fargo értékpapír-üzletágának vezető közgazdásza. "Az energiapiacok elmúlt hetekben látott fejleményeit alapul véve, valószínűleg még nem láttuk az inflációs hullám csúcsát" - tette hozzá.

A hazai Equilor pedig úgy értékelt, hogy mivel a Fed nagyon későn reagált az inflációs folyamatokra, nagyobb lépésekre van szükség a kamatemelési ciklus során, mely viszont jelentős növekedési kockázatokkal, áldozatokkal fog járni.

Az előzetes várakozás egyébként az volt, hogy az áprilisi 8,3 százalékon ragad májusban is a fogyasztói árak emelkedése, miután márciusban még 8,5 százalékon állt a mutató. A probléma viszont az, hogy a kőolaj és a földgáz ára 20 százalék körüli mértékben emelkedett májusban is, tehát ahhoz, hogy a múlt hónapban szinten maradjon az index, az élelmiszer áraknak kellett volna csökkenniük, ami eléggé valószínűtlennek tűnt. 

Ha így lett volna, annak nagy valószínűséggel örült volna a piac, hiszen életben tartaná, sőt erősítené a reményt, hogy a nyár folyamán bekövetkezik a fordulat. Hiszen az inflációs számnak azért van nagy jelentősége, mert a Fed előzetesen jelezte, hogy akkor állnak meg a kamatemeléssel, ha fordul az infláció. Sokak szerint emellett a gyorsan emelkedő kamatok recesszióhoz is vezetnek az Egyesült Államokban.

Persze nem mindenki látja így, Janet Yellen pénzügyminiszter, korábbi jegybankelnök szerint például a Fednek sikerülhet a puha landolás, azaz anélkül hűtheti le a kamatemelésekkel az inflációt, hogy a munkaerőpiacon és a gazdaság egészében visszaesést okozna. Mégpedig azért, mert még mindig nagyon sok pénz van a háztartásoknál és rendkívül erős a tengerentúli is.

Meglepő az amerikaiak túlzott pesszimizmusa, tekintve, hogy az egész háború utáni korszakban most a legerősebb a munkaerő-piaci helyzet az Egyesült Államokban

 – mondta Yellen.