A tokenek mára számos formában megjelennek mindennapi életünk során: egy zseton a kaszinóban több ezer forintnyi értéket reprezentálhat, egy repülőjegy egyedülálló élményt adhat, míg egy tulajdoni lap egy élet munkájának gyümölcsét testesíti meg.

Ezeknek közös pontja, hogy egy adott értéket képviselnek mind.

tokenizáció Concept of non-fungible NFT tokens. Beautiful illustration of a giant woman with NTF in her hands. 3D rendering
Fotó: Shutterstock

A technológia forradalmasította a tokenek világát, hiszen olyan virtuális egységek előállítását tette lehetővé, melyek megmásíthatatlan adatokat tárolnak, könnyen követhetők és átláthatók, továbbá magas fokú biztonsággal párosulnak – olvasható a legújabb Fintech Sparksban, a „Kalandozás a tokenizáció világában” című kiadványban.

A tokenizáció előnyein és lehetőségein keresztül megismerhető, hogy mi mindent lehet elérni a technológiával: például új élmények létrehozása és a befektetések demokratizálása is lehetővé válhat.

A tokenizáció az élet egyre több területén van jelen, így a technológia megismerése, lehetőségeinek kiaknázása fontos üzleti előnyt jelenthet a következő években.

Csak néhány példa: 

Egy ingatlan eladása rengeteg időt és erőforrást emészt fel: a hirdetések feladása, a folyamatos tárgyalások, a megfelelő vásárló megtalálása, valamint az adminisztráció mind lassítja az ingatlanpiacot. Ugyan a blokklánc alapú tokenizáció sem adja majd el helyettünk az ingatlant, de serkentheti a befektetési célú ingatlanok adásvételét.

Már számos projekt irányul ingatlanok – lakások, családi házak, irodaházak – tokenizálására, és ezáltal elérhetőbb befektetéseket biztosítására.

Ugyanis a tokenek képesek több részre osztani egy ingatlant: például egy négyzetméterre vagy a teljes ár 1 százalékára. Így kisebb összegekkel is elérhetővé teszik a befektetést, ezáltal serkentik a kereskedést a piacon, javítva a likviditást. Egy ingatlan értéke az említett előnyökből adódóan magasabb, mint egy hagyományos tulajdonrész egy ingatlanban. A kereskedés egyszerűbbé tétele, valamint a csökkentett adminisztrációs és tranzakciós költségek is növelik az értéküket.

Van olyan cég, amelyik arra vállalkozott, hogy közelebb hozza egymáshoz a sportcsapatokat és azok szurkolóit.

Ehhez úgynevezett fan tokeneket vezettek be, amiket blokklánc alapú felületen kínálnak a szurkolóknak. Hogy mire jó mindez?

A szurkolók a megvásárolt digitális tokenjük segítségével hatással lehetnek szeretett csapatuk jövőjére,

amihez így még közelebb kerülhetnek, adott esetben ezekhez a tokenekhez szavazati jog is társul, amellyel beleszólhatnak a klubok életében felmerülő döntésekbe. Ezek általában kis horderejű, jelképes kérdések, amivel megerősíthető a szurkolókkal ápolt kapcsolat: korábban így döntötték el, hogy milyen zene szóljon a Juventus gólörömei alatt, milyen szöveg kerüljön a PSG csapatkapitányi karszalagjára, vagy épp milyen szurkolói üzenet jelenjen meg a Barcelona öltözőjében.

Eddig főleg labdarúgó klubok éltek a lehetőséggel, hogy saját tokent hozzanak létre a felületen, de a kosárlabdától kezdve, az e-sporton át a küzdősportokig több liga és csapat szavazott bizalmat ennek az újfajta kapcsolatépítésnek. 

„A blockchain által kínált technológiai újítás talán nehezen megragadható, annyi azonban világos, hogy az egyik fő értéke a hatékonyság és az átláthatóság kombinációjában rejlik és ezáltal merőben új gondolkodásmódot is kíván. Teljesen új helyzetet teremt a lehetőség, hogy egymás számára teljesen ismeretlen felek, bármiféle köztes szereplő bevonása nélkül, egy megbízható és nyomon követhető szabályrendszer alkalmazásával üzleti kapcsolatba léphetnek” – közölte Czeglédi Tamás, a Blockchaineum stratégiai igazgatója.