Teljes egészében felvásárolja a cseh CEZ energiaszolgáltató vállalat a pilzeni Skoda JS nukleáris technológiai vállalatot - jelentette be a CEZ szóvivője pénteken Prágában anélkül, hogy a vételárat is közölte volna. A több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztató Skoda JS korábban az OMZ orosz mérnöki vállalat tulajdonában állt.

Nuclear,Power,Plant,In,Temelin,(czech,Republic)
Fotó: Shutterstock

A szerződés aláírásával a Skoda JS-t a továbbiakban nem fenyegetik szankciók – indokolta a vevő a tranzakciót.

A CEZ új szerzeménye reaktorerőművek építésére, korszerűsítésére és szervizelésére szakosodott. Többek között részt vesz a szlovákiai Mochovce atomerőmű harmadik és negyedik blokkal való bővítésében is. Emellett szállítótartályokat is épít a nukleáris üzemanyagelemek számára.

A CEZ csaknem 70 százalékban a cseh állam tulajdonában van, és a két csehországi atomerőművet, Temelint és a Dukovany-t is üzemelteti. Temelin alig 60 kilométerre van a német határtól, Dukovany pedig csupán 100 kilométerre Bécstől, ezért mindkét erőművet rendszeresen bírálják az osztrák és német környezetvédők, illetve az atomenergia ellenzői.

A prágai kormány mindazonáltal kitart az atomenergia mellett, melynek részesedését a villamosenergia-mixben 2040-re több mint 50 százalékra növelnék.

A CEZ részvényei Prágában pénteken több mint 2 százalékkal gyengültek, év eleje óta viszont közel 50 százalékkal értékelődtek fel.