Nem csak az euró, a cseh korona ellenében is rekordot ütött a forint, aki a hazai fizetőeszközben kapja a fizetését, annak drágább most meginni egy sört Prágában. Hosszabb távra kitekintve ez könnyen megfordulhat, rövid távon viszont bőven van a közép-európai devizák számára kedvezőtlen tényező, és ebben a tekintetben a zloty mozgásához érdemes mérni a forintot, nem a prágai jegybankelnökcsere miatt speciális kockázatokat hordozó cseh koronához.

147195929 A stack of 100-forint coins rest on currency notes in this arranged photograph in Budapest, Hungary, on Wednesday, June 27, 2012. The forint, the world's worst-performing currency in the second half of 2011, is Europe's best this year as Hungary's government agrees to conditions for restarting international bailout talks. Photographer: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Balazs Mohai / Bloomberg via Getty Images

Korábban írtunk róla, mik az okai , hogy a péntek óta az euró ellenében a 400-asnál is gyengébb szinteken ragadt forint az év elején még a világ egyik legjobban teljesítő devizája volt, néhány hónapra rá azonban már alulteljesíti a közép-európai régió devizáit is. Az egy évre előretekintő elemzői várakozások fordulatot ígérnek, néhány hónapos távlatban azonban jelentős ellenszél várható. A dollár erős, az a régióban is emelkedik még, a befektetők nagyítóval méricskélik a jegybankok szigorító lépéseit és iránymutatásait. Eközben elhúzódik a háború, amely globális perspektívában a küszöbünkön zajlik.

Egészen rövid, néhány napos távon ezen a héten egy sor negatív tényező nehezül a régió devizáira annak ellenére, hogy a napokban valamelyest enyhült a számunkra irányadó euróra nehezedő nyomás a dollár fertálya felől.

Ami ezek közül egyedien a forintra érvényes: kedden havi kamatülését tartja a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzői várakozások szerint az MNB újabb 50 bázisponttal, 6,4 százalékra emelheti az alapkamatot. A kamatemelés elvben segít egy devizának, csakhogy eleven még az emléke, hogy a cseh jegybank a múlt héten 125, a lengyel három hete 75 bázisponttal szigorított. 

Egy 100 bázispontos emelés holnap adhatna a forintnak egy kis rövidtávű megkönnyebbülést, talán pár órára erősíthetné

- idézett a Reuters egy budapesti devizakereskedőt.

A piacok azonban ennél kisebb emelést várnak. Ugyanakkor az sem ritka, hogy kamatdöntések előtt egyes piaci szereplők azért adnak el, hogy beleösztökéljék a jegybankot egy nagyobb lépésbe. Ki, vagy kik voltak azok a szereplők, akik nem erre játszottak, és a forintot vásárolva a kora délutáni kereskedésben 402,7-ról egészen a 400 közelébe repítették az euróval szembeni árfolyamot, nem tudni.  Korábban a jegyzés 404,8 környékén, történelmi mélyponton is járt. Pünkösdi királyság volt, a forint rövid úton újra gyengülést választotta.

Emel-e az MNB kamatot kedden, s mekkorát, és hogy reagál a piac, a jövő kérdése, mindenesetre a nemzetközi környezet negatív rövid távon, amit az is jelez, hogy a forinthoz viselkedésében leginkább hasonlítható deviza, a zloty mozgása is mutat. A zloty hétfőn nagyobbat gyengült az euró ellenében a forintnál. A magyar deviza a zloty keresztben is mélypontokat ütött az elmúlt hetekben, de aki épp most ijedezne, hogy ölik a forintot, az téved: a régió került nyomás alá.

Mivel a lengyeleknél nem működik az MNB-faktor, egyéb, általánosan negatív tényezőkre kell gondolnunk. Ezek közül kettő emelhető ki. 

"Inflációs hetet" kezdtünk, az eurózónából sorban jönnek ki a napokban a júniusi inflációs adatok, és pénteken Lengyelország is csatlakozik hozzájuk.  Az inflációs hírekhez mostanában az elemzők negatív asszociációkat társítanak - amelyeket egyre tapinthatóbban hizlalnak a recessziós félelmek is - ami előrevetíti, hogy az európai devizák az adatok miatt ismét nyomás alá kerülnek.

A másik negatív tényező, hogy a vasárnap kezdődött G7-, és a kedden induló NATO-csúcs ráirányítja a nemzetközi figyelmet az európaiak lábtörlőjénél zajló és elhúzódó háborúra, az ismét felhevülő szankciós háború keltette inflációs és recessziós aggodalmakra, illetve a küszöbön álló katonai arcvonalerősítésekre

Ami a prágai sör árát és a koronát illeti: a cseh deviza úgy tűnik, a vihar szemébe került a 125 bázispontos legutóbbi kamatemelés ("az utolsó hurrá" - írták róla az ING elemzői) után és a jegybankelnökcsere előtt. Meddig tart ez a "tűzszünet" a korona piacán, nehezen kiszámítható, de az is lehet, hogy csak a következő cseh inflációs adatig.  Májusban 16 százalék volt a cseh infláció a magyar 10,7-tel szemben. A Société Générale elemzői már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztették a befektetőket, hogy hajtsanak végre fedezeti ügyleteket arra az esetre, ha zuhanna a cseh korona. Tudvalevő, hogy a cseh jegybank irdatlan nagy tartalékkal rendelkezik, bőven van piacra dobható devizája a korona védelmében. De még ez sem lehet elegendő, ha az inflációs félelmek felszöknek, a jegybank pedig makacsul nem akar tovább szigorítani.