Újabb 50 bázispontos kamatemelésről dönthet holnap a monetáris tanács – jelezte a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Ezzel a 6,4 százalékra emelkedhet a jelenlegi 5,9-ről, de a monetáris szigorítás továbbra sem ér véget, az őszig biztosan kitart, ahogy erre Virág Barnabás, az MNB alelnöke is figyelmeztetett. Varga Zoltán úgy látja, az év végéig 7,9–8,4 százalékra emelhetik az alapkamatot, amikor majd összeérhet az egyhetes betéti kamatszinttel. 

Az eddigi jegybanki lépések mindenképpen szükségesek voltak, de csak korlátozottan tudták stabilizálni a forint árfolyamát, amiben szerepet játszik a külső környezet változása és a kormány néhány intézkedése, amelyek ellentétes irányba mutattak a jegybanki szándékokkal

– utalt a szakember az év elején kiosztott bőkezű transzferekre és a kamatstop meghosszabbítására. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a forint gyengülése fokozza az inflációs kockázatot, ezért mindenképpen fontos lenne, hogy 400 forint alatt stabilizálódjon az euró, ehhez azonban az uniós forrásokkal kapcsolatos kedvező hírekre lenne szükség.

400 forint alatt kellene stabilizálódnia a forintnak
Fotó: KALLUS GYORGY / VG

 

Önmagában a holnapi kamatdöntő ülésnek nagyon kis jelentősége lesz, ennél sokkal fontosabb, hogy mi történik csütörtökön az egyhetes betéti kamattal – mondta a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. 

Szerinte marad az eddigi 50 bázispontos kamatemelés, de egyáltalán nem biztos, hogy a jegybank előre belengeti, hogy mi várható csütörtökön. Már csak azért sem, mert a jelenlegi környezetben, amikor az euró-forint árfolyam lényegében másfél nap alatt tud 2–3 százalékot változni, nem biztos, hogy ez szerencsés lépés lenne. 

„A legrosszabb esetben csütörtökön az effektív kamatok 30 bázisponttal, 7,55-ra mennek fel, de ha a forint tovább közelít a 403-as rekordjegyzéshez, akkor ez vélhetően nem lesz elég, és 50 bázispontos emelésre lesz szükség” – hangsúlyozta a szakember. Várakozásai szerint az alapkamat 9,25 százalékon tetőzhet, de a kockázatok inkább felfelé mutatnak, ezért talán még ennél is magasabbra kell majd emelni. „Minden azon múlik, hogy milyen inflációs meglepetéseket látunk a következő hónapokban, és azokból szerintem lesz bőven” – jelezte Virovácz Péter. Arra számít, hogy júniusban és júliusban tovább gyorsul az a szezonális átárazások, a különadók és a jövedékiadó-változások miatt.