A szigorú Covid-korlátozások miatt a Tesla sanghaji Gigafactoryjának gyártósorát 115,3 ezer villanyautó hagyhatja el a folyó negyedévben, ez a mennyiség harmadával kevesebb az évnyitó három hónap termésénél. Az évi félmillió jármű gyártására tervezett Gigafactoryból április-májusban mindössze 44,3 ezer autó jött ki, míg júniusban legalább 71 ezresre futtatják fel a gyártást. 

(201124) -- SHANGHAI, Nov. 24, 2020 (Xinhua) -- Employees work at the Tesla Gigafactory in Shanghai, east China, Nov. 20, 2020. U.S. electric car company Tesla in 2019 built its first Gigafactory outside the United States in the new Lingang area, with a designed annual production capacity of 500,000 units. The Tesla Shanghai Gigafactory broke ground in early 2019 and delivered its first batch of made-in-China Model 3 sedans one year later.    With the second-phase project of its gigafactory under construction, Tesla expects to start the mass production of made-in-China Model Y vehicles in the first half of 2021. (Xinhua/Ding Ting) (Photo by Ding Ting / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Ding Ting / Xinhua via AFP

A napi 2600 autós szint elérését eredetileg május közepére tervezték, de ezzel is megcsúsztak két héttel a Reuters forrásai szerint. S ha a munkások e héten legyártják a célként kitűzött heti 17 ezer Teslát, akkor hazamehetnek, véget ér az április eleje óta tartó bentlakásos időszak az ezt vállaló, sajtóhírek szerint nyolcezer dolgozó számára. Az itt gyártott Model 3-ra és Model Y-ra egyébként legkevesebb tíz hetet kell várni, de a fél éves szállítás sem ritka.

alapító-vezérigazgató áprilisban még azzal nyugtatta az elemzőket, hogy a második negyedév termelése „pariban lesz” az elsőével, ám a tévedett. Nem is keveset, hiszen 63,5 ezer jármű esett átmenetileg a vírus áldozatává. Hogy ezeket egyáltalán összeszerelik-e, arra nincs garancia, Musk ugyanis a recessziótól való félelmében egy sor ellentmondó nyilatkozatot tett a múlt héten, a legutolsó a tömeges elbocsátások helyett épp a létszám bővítéséről szólt. 

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a megcélzott 33 százalékos bruttó haszonkulcsot ebben a negyedévben a kínai korlátozások és a dráguló alapanyagok miatt biztos nem tudja teljesíteni az elektromosautó-gyártó, s ez a tény tovább erodálhatja az év eleje óta már harmadával lejjebb csúszott részvényárfolyamot, ahogy az is, hogy a tavalyi kibocsátás felét sanghaji Gigafactory össze tudja-e szedni magát a pandémia után.

Mindenesetre ehhez újabb dolgozókat vesznek fel. Csütörtökön nyitottak meg 24 mérnöki és gyártásfelügyelői pozíciót, ami ugyan nem egy orbitális szám, de felülírja Musk leépítésekről szóló korábbi terveit.

A helyi nagy rivális, a Nio az első öt hónapban 25,8 ezer luxus villanyautót adott el, ami új rekord a cég történetében. Négy éves működésük alatt most sikerült átlépniük a 200 ezres értékesítési összmennyiséget. A lezárások őket is súlyosan érintették, az áprilist ötezres, a májust hétezres értékesítési darabszámmal zárták. 

SHENZHEN, CHINA - JUNE 5:A NIO eP9 is on display during the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area International Auto Show 2022 at Shenzhen Convention and Exhibition Center on June 5, 2022 in Shenzhen, Guangdong Province of China. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az első negyedévben bruttó haszonkulcsuk 19,5 százalékról 14,6 százalékra csökkent, 1,56 milliárd dolláros árbevételük viszont 24,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Nióba egyelőre tolni kell a pénzt, a cég üzemi szinten 345 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, az egy évvel korábbi hatszorosát, míg a nettó veszteség csak 295 millió dollárra jött ki. 

William Bin Li elnök-vezérigazgató azonban inkább a jövőbe tekint, szerinte a Nio rekordra futott megrendelésállománya önmagáért beszél, és állítja, hogy a cég új, elektromos hajtású szedánjai, az augusztusban debütáló ET7 és a rá egy hónapra a kereskedésekbe kerülő a ET5 modellek minden téren sikeresek lesznek. A lezárások, az alkatrészhiány és a költségek emelkedése közepette a folyó negyedévben is elérik a 23-25 ezer darabos értékesítési volument, ami jó esetben 15 százalékos bővülést jelent. Bevételük ötödével, 1,59 milliárd dollárra nőhet.