felé közelít a globális világ? – címmel tartották nyári szünet előtti utolsó befektetői webináriumukat a KBC elemzői, Cinkotai Norbert és Grébel Szabolcs. A lehetséges válság forgatókönyveket végig zongorázó előadások végén a BÉT egyedi részvényei közül az OTP, a Mol és a Richter került a beszélgetés fókuszába. 

Bár szokás szerint, mindenki az OTP-re figyel, s a 8-9 ezer forintos zónában látszólag elég erős támaszok húzódnak, továbbá az első negyedévi veszteség után jelentős negatívum árazódott a részvénybe, még a két éves mélypontok közelében is rengeteg a bizonytalanság. Elegendő csak az ukrán és az orosz leánybank jövőjére vagy a hazai operációt sújtó extraprofit adóra gondolni. 

Fotó: Kallus György / VG 

A Mol is elég olcsó, de hiába a szektornak kedvező, magas olajár, ezen a piacon is túl sok tényező változik folyamatosan. Az olajembargó aktuális szigorától az Ural-Brent spreaden át a hazai árképzésig és adózásig.

A KBC elemzői szerint érdemes a jellemzően alulértékelt Richterre figyelni. Az erős első negyedévet jelentő gyógyszercéget nem érinti az embargó és a különadó, a társaság tőkeerős és értékesítése exportorientált. Bár a Richternél jelentkezhet a költségnyomás, de hosszú távon felülteljesítő lehet a gyógyszerrészvény.