Amikor tavaly novemberben a Wolt felvásárlásáról döntött a piacvezető amerikai futárcég, a DoorDash, az üzlet még több mint 8 milliárd dollárt ért, ám mivel a tranzakciót teljes mértékben részvényekből finanszírozták, ez a folyamat végére mindössze 3,5 milliárd dollárra olvadt. Az ügylet lezárásáról közölt iratok szerint az idei második negyedévben visszaeshetnek a Wolt eladásai – írja a Reuters.

Míg a DoorDash saját nevén ugyanebben az időszakban 12,5 milliárd dollárnyi rendeléssel számol a korábbi 12,1 milliárd helyett, addig a Wolton keresztül rendelt termékek értéke a második negyedév során 800-850 millió dollár lehet, ami ugyan több, mint az egy évvel korábbi 652 millió dolláros összeg, ám kevesebb, mint az idei első negyedév 888 millió dolláros rendelésállománya.

2022.03.23. Győr Az ételfutárok mindennapjai, Képen: Szabó Máté Wolt futár, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A Wolt vezérigazgatója, Miki Kuusi a hírügynökség kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a makroökonómiai és geopolitikai helyzet jelentősen változott Európában az elmúlt hónapokban, miközben 

az a növekvő üzemanyagárak hatására folyamatos az áremelést igénylő nyomás, ezért folyamatosan figyelik a helyzetet.

Az összeolvadást követően a DoorDash International élén álló Kuusi szerint a hatékony működés és az ügyfelek gyors kiszolgálása voltak azok a stratégiai előnyök, melyek hatására a cég mára 23 országban 6 ezer embert alkalmaz – feltehetően ebben a számban a független alvállalkozóként működő futárok ráadásul nincsenek is benne.

A terjeszkedést azonban valószínűleg a kockázati tőke is segítette, hiszen a most nyilvánosságra hozott iratok alapján 

a Wolt az idei első negyedév során 78,1 millió eurós bevétel mellett 54,6 millió euró veszteséget halmozott fel, 

míg egy évvel korábban 43,9 millió eurós bevételhez 22,3 millió eurós veszteség tartozott ugyanezekben a hónapokban. Azonban a szektor cégei között kevés a stabilan nyereséges vállalkozás, így a Foodpanda tulajdonos Delivery Hero is évről évre veszteségekről számol be, hasonlóan a Woltot felvásárló DoorDash-hez vagy épp a Deliveroo-hoz. Az, hogy ezek a vállalkozások a világgazdasági pénzbőség elapadását követően hogyan folytatják, egyelőre nyitott kérdés.