Cáfolta a Grizzly Research keddi jelentésében foglaltakat a Nio kínai elektromos autógyártó. Mondván, a jelentés alaptalan, és számos hibát, nem alátámasztott spekulációt, valamint félrevezető következtetéseket és értelmezéseket tartalmaz. A Grizzly Research egyike a tőkepiacok sheriff-jeinek tartott cégeknek: elsősorban a részvénypiacok túlértékelt cégeinek mérlegeit és kimutatásait világítják át, megkeresve azok gyenge pontjait, majd ha találnak ilyet, short-ajánlást adnak ki a cég részvényeire. 

A Nio egyelőre mérlegeli a megfelelő lépéseket az összes részvényes érdekében, de további közzétételeket helyezett kilátásba a New York-i, a  hongkongi és a szingapúri tőzsdéken. A hongkongi tőzsdén a Nio-részvények több mint 11 százalékkal zuhantak.

A Grizzly Research kedden kiadott jelentése szerint, a Nio valószínűleg egy nem konszolidált kapcsolt felet használ bevételeinek és jövedelmezőségének felfújására. Úgy vélik, hogy a Wuhan Weineng, mely kormányzati és magánbefektetők konzorciuma, amiben 19,8 százalékos részesedéssel bír a Nio, magyarázza a kínai elektromos autógyártó meglepően jó profitszámait.  

A Nio Eve car is seen during the 19th Shanghai International Automobile Industry Exhibition in Shanghai on April 19, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

A Grizzly szerint a Wuhang Weineng több évvel korábbi bevételeket húzott elő, hogy segítsen feltornászni a Nio mutatóit, többek közt az értékcsökkenési leírások eltolásával. Így például, az akkummulátorok és töltőberendezések élettartamát 5 évről 5-8 évre változtatták. Például a 2021-es pénzügyi év első felében a Weineng-rendszeren keresztül a Nio több mint 1,147 milliárd jüan bevétellel korrigálta az időszak 3,02 milliárd jüanos veszteségét.