A tőkepiacokon a egyre nagyobb szeletét az embernél gyorsabb reakcióra képes robotok bonyolítják, és nincs ez másként a kriptodevizák világában sem, ahol ráadásul a piacok be sem zárnak. Lukács Krisztián a londoni Webb & Flow számára fejleszt kriptokereskedő robotot és megosztotta velünk a tapasztalatait.

Elmondása szerint a jelenlegi piacon a kisbefektetők továbbra is főként kézileg végrehajtott megbízásokkal igyekeznek haszonra szert tenni, segítségükre csupán legtöbbször ingyenes mobilalkalmazások vannak, és sokan úgy gondolják, hogy a nagy cégekkel szemben nincs feltétlenül lehetőségük a magas frekvenciájú kereskedelem és az ehhez szükséges robotok terén felvenni a versenyt. Amikor két éve a saját algoritmusuk első változatát fejlesztették, a múltbéli adatokon lefuttatva az derült ki, hogy 

lehetséges összegyűjteni a morzsákat a piacon, így mára három különböző botot is fejlesztenek.

kripto kereskedő robot Robotic arm taking bitcoin against digital hud background. Artificial intelligence in virtual world. Electronic commerce business design. 3d rendering
Fotó: Shutterstock

Noha ezek között van, amely a határidős piacokon is képes üzleteket lebonyolítani és így a medve piacon is pénzt csinálhat, az első kísérletek a szpot piacokon, esetükben a Binance-en, képesek működni, de a program használható lesz más kriptotőzsdéken is. A Binance-re azért esett a választás, mivel az a legnagyobb piactér, így a likviditás is ott a legerősebb, emellett több kriptoeszközt is kínál a kereskedésre. Ugyanakkor – bár mint a Terra/Luna példája bizonyítja, nem teljes mértékben – a Binance egyfajta minőségbiztosításként is szolgál az elérhető eszközökkel kapcsolatban.

A szoftvernek egyelőre a zártkörű tesztje folyik, és az eredmények biztatók. 

A Grabbitbot nevet viselő algoritmus jelenlegi állapotában testre szabható, minimum- és maximumértékeket is megadhatunk számára, hogy mekkora összeggel szálljon be egy-egy pozícióba. A technikai analízisen alapuló szoftver sok esetben ugyanazokat a lépéseket teszi meg, amiket kézzel is megtennénk különböző technikai indikátorok alapján, beavatkozásra csak rendkívüli esetekben van szükség. Felmerült, hogy a szoftverbe kerüljenek bele olyan elemek is, amelyek inkább a fundamentumokra hagyatkoznak, azonban mivel az ritkán marad hosszú ideig egy-egy pozícióban, és ezek a technikai adatok alapján is észrevehetők, végül ezt a lehetőséget elvetették.

Az algoritmus érzékeli a várható emelkedéseket, és akkor száll csak be egy pozícióba, ha a számítása szerint belátható időn belül nyereségesen tud zárni.
Fotó: Webb & Flow

A szoftver így is képes a trendfordulók megtalálásra és megskalpolni az árfolyammozgásokban rejlő lehetőségeket, 

az újabb változatába pedig már a stop loss funkció is bekerült. A korábbi elképzelés alapján az eszközök volatilitása miatt nincs értelme ennek, ám a medve piac beköszöntét követően úgy döntöttek, hogy erre mégis szükség lehet.

A fejlődés vonalát a startupnál úgy határozták meg, hogy először a programozásra képes közönséget célozzák meg és a robot forráskódját értékesítik, a következő lépésben pedig a szoftver mint szolgáltatás modelljéhez hasonlóan adnák el a terméket, azonban nem szabott előfizetési díjjal, hanem az elért nyereség arányában. Az ezt követő harmadik fázis pedig már a hedge fundokhoz hasonlóan működne, ekkor az ügyfelek nem is maguk kereskednének, hanem a pénzüket a szoftvereket használó alapba fektethetnék.

A Lukács mostani cége, a Webb & Flow már az ötödik vállalkozása, amely több millió dolláros befektetési ajánlatot is kapott, akár négymilliós értékelés mellett. A cég nemcsak kriptókkal, de online analitikai megoldásokkal is foglalkozik. Az évek óta küszöbön álló szabályozásokkal kapcsolatban az alapító elmondta, hogy szerinte 

egy átlátható adózással semmi probléma nincs, a csalásokra kitalált eszközök kiszűrése pedig segítheti is az iparág fejlődését. 

Ugyanakkor a bot által végzett spekulatív kereskedelem területén ezek a szempontok nem fontosak. A kereskedelem szoftverre váltása segítheti az érzelmek kizárását is az üzletkötések során, és ez szintén nagy előnyt jelenthet a piacon.

A kriptopiac és a web3 fejlődése kapcsán ugyanakkor elmondta, hogy nem csupán az anyagi előnyök elérése miatt, de egyébként is hisz a szektor előtt álló lehetőségekben, ugyanakkor nem bocsátkozott árfolyamjóslatokba. A felhasználása kapcsán kiemelte, hogy azon adatbázisok terén lehet ez megoldás, ahol az adatok hozzáférhetősége és hitelessége egyaránt fontos szempont. Ilyenek lehetnek a különböző végzettségekről szóló tanúsítványok vagy az egészségügyi adatok, de könnyen lehet, hogy újabb területeken is működőképes megoldásokat láthatunk a technológiával. Elmondta, hogy családi NFT-ket is készít a gyerekei segítségével, így az egyikük által elkészített rajzból a másik gyerek kódjának segítségével születik meg az Opensea platformjára feltöltött alkotás.