A délelőtti mínuszokból – nagyjából a DAX görbéjével párhuzamosan – szépen kitört délutánra a BUX, négy órára már 40 000 pont fölé verekedte magát a hazai index, nagyjából 0,8 százalékkal erősödve.

A vezető papírok közül az OTP 2,8 százalékkal, 8616 forintra, míg a Mol 1,3 százalékkal, 2924 forintra drágult.

A Richter kurzusa viszont 0,3 százalékkal, 7210 forintra süllyedt. A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama pedig 1,4 százalékkal, 326 forintra esett.

pénzügyi tőzsde hullámvasút
Fotó: Getty Images

 

Viszonylag jelentős forgalomban csúnyán, 5,7 százalékkal, 250 forintig zuhant a CIG Pannónia, noha tegnap jelentette be a cég, hogy újabb szerződésállományt kíván átvenni egyik szektortársától.

Devizafronton eddig elmaradt az euró/dollár-paritás, a közösségi valuta egységéért utoljára 1,016 dollárt adtak. Talán ennek köszönhető, hogy

a forint is fellélegezhetett, jelenleg 403,5 forint közelében jár az euró.

Emellett mind az európai tőzsdeindexekre, mind az óvilág devizáira kedvező hatással lehettek a gázpiacról érkező hírek, melyek szerint egyrészt német illetékesek megerősítették, hogy Berlin pozitív jelzést kapott Kanadától az Északi Áramlat-1 gázvezeték karbantartásához szükséges turbina Németországba történő visszaszállításáról. Mint ismert, a Gazprom e turbina kanadai lefoglalásával indokolta a gázexport csökkentését az Északi Áramlat-1 vezetéken.

Emellett szintén mai hír, hogy a norvég kormány is a földgázkitermelés növeléséről döntött.

Nem volt ilyen pozitív hatása a kedvező amerikai munkaerőpiaci adatoknak, hiszen az új állások várakozásokat meghaladó száma egyszersmind azt is jelenti, hogy a Fed bátran emelheti még az amerikai alapkamatot. Ennek megfelelően a főbb tengerentúli indexek előző napi záróértékük alatt nyitottak.