Egyre biztosabbá kezd válni, hogy a tengerentúli tőzsdék a medvepiac szakaszába jutottak, az éveken át domináns technológiai szektor pedig gyakorlatilag összeomlott, a Covid-rali alatt elért csúcsai már a múlt ködébe vesznek. 

Coca Cola és Pepsi Cola
Fotó: Getty Images

Elindult a piacokon a szektorrotáció, így más cégek és iparágak kerülnek a tőzsdei kereskedés fókuszába. A magas inflációs nyomás, a növekedő kamatlábak és a mennyiségi szigorításhoz is hozzányúló Federal Reserve alaposan feladta a leckét a piaci befektetőknek.

A bikapiaci csúcsokat követően jellemzően az egyik legjobban teljesítő szektor a nem ciklikus fogyasztási javak szektora (consumer staples), és esetében a piaci felülteljesítés most is megismétlődni látszik. Ennek az oka a piac előre árazó jellegében rejlik. 

Ahogyan a befektetők realizálják, hogy a gazdaság lassulása – esetlegesen – várható, olyan cégek papírjait keresik majd, amelyeknek a bevételei ilyen időszakban sem csappannak meg jelentősen. Ezek pedig a nem ciklikus javakat (például kenyér, tej, vagy akár üdítő) árusító cégek, vagyis a consumer staples szektor tagjai lehetnek.

A szóban forgó szektor indexét követő XLP ETF jelentősen felülteljesítette a gyakran benchmarkként szolgáló S&P 500 indexet az elmúlt egy évben. Az ETF-ben legnagyobb súllyal a Procter & Gamble, a Coca-Cola, a PepsiCo, a Costco és a Walmart részvényei szerepelnek. Ezek a részvények az ETF körülbelül 51 százalékát adják, tehát túlzás nélkül állítható, hogy a 34 komponensből erre a néhányra koncentrálódik az index, a mozgásirányt alapvetően ezek teljesítménye határozza meg.

Fontos azonban tudni, hogy ezek a részvények – az említett relatív erősségükből adódóan – nem mutattak a többi szektor részvényeihez hasonló drasztikus zuhanásokat, a korábbi értékeltségeiken forognak, és a jelenlegi piaci szintekhez képest kissé drágábbnak is tűnhetnek. Ezt azonban ellensúlyozza e cégek stabil eredménytermelő képessége és az ennek köszönhető remek osztalékfizetési képessége. A profitabilitás és az osztalékfizetés szerepe medvepiaci hangulatban és a várható gazdasági lassulás közepette megnőhet, hiszen ilyenkor a befektetők szemében felértékelődik a készpénz szerepe.

Lehetséges, hogy többi között a Pepsi, a Coca-Cola és társaik által képviselt szektor fogja felváltani a tech szektort az elkövetkező időszak domináns szektoraként? Elképzelhető, ám a kezdődő jelentési szezon erről biztos tisztább képet fest majd. Már ma okosabbak lehetünk, a PepsiCo kora délutáni gyorsjelentése után.