Gulyás Gergely miniszter Kormányinfója még zajlik, közben az általa bejelentett intézkedések részletes leírása megjelent a Magyar Közlönyben. A fő intézkedés természetesen a stratégiai nyersolajkészlet részleges felszabadítása és a 480 forintos támogatott benzinárhoz hozzáférők körének szűkítése. A Közlöny azonban tartalmazza azt a kormányrendeletet is, amely a rezsivédelmi alap növelése miatt szükséges. Ebben az extraprofit adókról szóló korábbi rendeletet módosítják: 

 az Oroszországból származó kőolaj beszerzési ára és a világpiaci olajár különbözete után a Mol extraadót fizet, amelynek mértéke 25 százalék volt eddig, augusztus 1-jétől azonban ez 40 százalékra emelkedik.

A Közlönyben így szerepel az intézkedés:  Az  extraprofitadókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm.-rendelet 2.  § (5)  bekezdésében a „25 százalék” szövegrész helyébe a „40 százalék” szöveg lép.

Kétélű fegyver az energiaipari extraprofit elvonása

A Moltól vonható el a legkönnyebben az extraprofit, de e társaság jövedelmét az állam már amúgy is megkurtította az üzemanyagárak befagyasztásával.

Fotó: Móricz-Sabján Simon