Az amerikai részvények drágultak pénteken a banki eredmények és az ígéretes gazdasági adatok nyomán, a Federal Reserve 100 bázispontos kamatemelésétől való félelem pedig alábbhagyott.

A nearly empty Times Square is seen on March 23, 2020 in New York City. - Wall Street fell early March 23, 2020 as Congress wrangled over a massive stimulus package while the Federal Reserve unveiled new emergency programs to boost the economy including with unlimited bond buying. About 45 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was down 0.6 percent at 19,053.17, and the broad-based S&P 500 also fell 0.6 percent to 2,290.31 after regaining some ground lost just after the open. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP

 

A Dow Jones 1,85 százalékkal, az S&P 500 1,6 százalékkal, míg a Nasdaq Composite 1,5 százalékkal emelkedett.

"A piac kezdi elhinni, hogy a Fed valószínűleg nem fog egy teljes százalékpontos kamatemelést végrehajtani a hónap végén, és hogy közeledünk a Fed szigorítási csúcsához" - mondta a CNBC-nek Edward Moya, az OANDA vezető elemzője. Ez "némi megkönnyebbülést hozott a befektetőknek, és javította a részvényvásárlási kedvet".

A pénteken jelentő Wells Fargo nagybank papírjai 6,8 százalékkal értékelődtek fel annak dacára, hogy negyedéves nyeresége 48 százalékkal csökkent, és a bank a rossz hitelekre is kénytelen volt újabb céltartalékot képezni. A Citigroup viszont 14,4 százalékkal lőtt ki, mivel az emelkedő kamatkörnyezetből profitálva felülmúlta a becsléseket.

A friss banki eredmények mellett a kereskedők a várakozásokat felülmúló, erős előzetes fogyasztói hangulati adatokra és a kiskereskedelmi eladásokra is figyelemmel voltak.

Eközben Raphael Bostic, az atlantai Fed elnökének pénteki megjegyzései azt jelezték, hogy valószínűleg nem támogatna egy megaméretű kamatemelést. Figyelmeztetett, hogy a gyors kamatemelés "alááshat sok mindent, ami jól működik".

Úgy tűnik, a piac örömmel fogadja a híreket, bár a kedvező kiskereskedelmi adat csak olaj lehet a tűzre, hogy a Fed folytassa kamatemelési kampányát a gazdaság lehűtése és az megszelídítése érdekében

 - mondta Mike Loewengart, a Morgan Stanley E-Trade Capital Management befektetési stratégiáért felelős ügyvezető igazgatója.

A pénteki eredmények széleskörű ralit indítottak el az S&P 500-ban is, és minden főbb szektor emelkedett a nap folyamán. A pénzügyi szektor több mint 3 százalékkal ugrott, az egészségügyi szegmens pedig 2,4 százalékkal emelkedett, mivel a UnitedHealth 5,8 százalékkal száguldott frissen közzétett, erős eredményei által hajtva.

A megtépázott technológiai részvények is vágtáztak pénteken. A Meta Platforms, a Salesforce és az Amazon több mint 3 százalékkal emelkedett, míg a Netflix 6,6 százalékkal jutott feljebb. A Goldman Sachs, a UnitedHealth és a JPMorgan Chase vezette a Dow fellendülését, mindegyikük legalább 5 százalékos hajrával.

Az egész hetet tekintve ugyanakkor a Dow 0,3 százalékos, az S&P 1,1 százalékos, a Nasdaq 1,7 százalékos mínuszban maradt.

Az egyes vállalatok közül ki kell emelni a Pinterestet, melynek részvényei 16,4 százalékkal törtek feljebb a Wall Street Journal beszámolóját követően, amely szerint az Elliott Management aktivista befektető több mint 9 százalékos részesedést szerzett a közösségi médiavállalatban.