Amerikai jogi szakértők szerint Elon Muskot perindítás esetén az amerikai bíróság valószínűleg kötelezni fogja, hogy vigye végig a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását, annak ellenére, hogy elállt a tranzakciótól.

A Tesla vezérigazgatója pénteken tweetelte, hogy felmondja az üzletet, a közösségi médiaplatformon lévő spamfiókok aránya miatt. A Twitter elnöke, Bret Taylor szintén egy tweetben reagált, amelyben közölte, hogy a vállalat "jogi lépéseket kíván tenni a megállapodás érvényesítésére".

Brian Quinn, a Boston College jogi karának docense a Guardian-nek az ügy kapcsán elmondta, hogy a Twitter várhatóan már hétfőn pert indít Delaware-ben, az illetékes bíróság előtt.

Kazan,,Russia,-,Apr,26,,2022:,Logo,Of,Social,Network
Fotó: Shutterstock

"Valószínűleg úgynevezett ítéleti megállapítást fognak kérni arról, hogy nem sértették meg a szerződést. Emellett azt is kérhetik, hogy a bíróság kötelezze Muskot a szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítésére" - folytatta.

A teljesítés jelen esetben azt jelentené, hogy Musknak meg kell vásárolnia a céget az áprilisban elfogadott 54,20 dolláros részvényenkénti áron. Alternatívaként a vállalat 1 milliárd dolláros kötbért is követelhet Musktól, amiért a megállapodással ellentétesen elsétált az üzlet elől.

Quinn szerint Musk érvei valószínűleg elbuknának a bíróságon. A pénteki levélben Musk három átfogó érvet terjesztett elő:

- a Twitter megszegte a megállapodást azzal, hogy nem szolgáltatott elegendő információt a spamfiókokról;

- a Twitter az amerikai pénzügyi felügyeletnek tévesen mutatta be a spamfiókok számát;

- és végül a vállalat megszegte a megállapodást azzal, hogy nem konzultált Muskkal, amikor nemrégiben vezető beosztású alkalmazottakat bocsátott el.

Quinn úgy véli, Musk spamfiókokra vonatkozó információkérései nem "észszerűek", és a bíróság nem fogja elfogadni őket. "Nem használhat észszerűtlen információkéréseket arra, hogy ürügyet teremtsen egy jogsértéshez" - mondta.

John Coffee, a Columbia Egyetem jogászprofesszora szerint is nagyon gyenge jogi alapokon áll a dél-afrikai származású üzletember érvelése, hiszen, úgy tűnik, a Twitter szinte mindenhez hozzáférést adott neki, hogy megtudja, milyen arányban vannak hamis fiókok a felhasználók között.

Carl Tobias, a Richmondi Egyetem jogi tanszékéről pedig azt mondta, "Musk beadványa nélkülözni látszik az erős jogi alapot ahhoz, hogy elállhasson az üzlettől. Ügyvédje csak állításokat és érveket fogalmazott meg Musk álláspontja mellett, a bíráknak viszont arról kellene dönteniük, hogy a Musk által bemutatott bizonyítékok elég meggyőzőek-e.”

Tobias azonban hozzátette, hogy mindkét félnek kedvezőbb lenne a megegyezés, mintsem hogy a Tesla-alapítónak egy olyan céget kelljen megvásárolnia, amelyet már nem akar. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy egy elhúzódó jogi csata további károkat okozhat a Twitter részvényárfolyamában és az alkalmazottak moráljában. A Muskkal való egyezség pontot tehetne az ügy végére.

A legtöbb hasonló jogvita általában olyan egyezséggel zárul, amely lehetővé teszi a felperesek és az alperesek számára, hogy arcvesztés nélkül zárják le az ügyet - mondta Tobias.

Elemzők azt is feltételezik, hogy Musk a jogi csatát arra használhatja fel, hogy alacsonyabb árat kérjen a Twitterért, bár ez visszafelé is elsülhet, hiszen a befektetők várhatóan szintén fontolóra veszik a jogi lépéseket, ha az üzlet nem jön létre 54,20 dolláros részvényenkénti áron, és beperelik az üzletembert a kialkudott eladási ár és tényleges részvényárfolyam közötti különbözetre.