Az MKB elemzése kiemeli, hogy a Masterplast új gyárat létesít Kálon polisztirol (népszerű hazai nevén hungarocell) előállítására. A cég azért döntött a beruházás mellett, mert úgy véli, hogy a jelenlegi energiaválság kontinensszerte megnöveli az épületek hőszigeteléséhez szükséges anyagok keresletét. Az új, legmodernebb technológiával felszerelt gyár a polisztirolból szigetelőanyagok teljes skáláját képes lesz előállítani évi 300 ezer köbméter mennyiségben.

A beruházás értéke 2,1 milliárd euró, amelyet a cég saját forrásból teremt elő. Az új gyár 40 százalékkal fogja megnövelni a Masterplast gyártási kapacitását, a termékeket elsősorban a magyar és a szlovák piacra szánják. A beruházás gyorsan zajlik: 

a termelés a tervek szerint már 2023 első negyedévében megindulhat.

Az időzítést rendkívül kedvezőnek tartják az elemzők, miután az energiaválság már hónapok óta tart, azonban a lakossági fogyasztók igazán csak most fognak szembesülni ennek hatásaival, mivel adott fogyasztási mennyiség fölött hétszeresére drágul a földgáz ára.Ez energiatakarékosságra, a többi között a házak, lakások hőszigetelésének javítására ösztönzi a lakosságot, különösen a Kádár-rendszer idején épült nagyszámú, szigetelés nélküli családi ház esetében. Ezeknél az épületeknél a szigetelés akár 50 százalékkal is csökkentheti az épületek fűtési célú energiaigényét.

Fotó: Vémi Zoltán

Az elmúlt években már megfelelő szigeteléssel épült a házak túlnyomó többsége, és sok társasházat, köztük panelépületet is felújítottak és szigeteltek, de ezzel együtt a megfelelő színvonalú lakóépületek aránya még mindig viszonylag alacsony Magyarországon, így bőven lesz kereslet a szigetelőanyagok iránt. 

Az MKB elemzője közölte, hogy mindezek fényében és a második negyedéves eredmény alapján átértékelik a Masterplast várható számait, és új célárat határoznak meg a részvényre.