Egy új törvény szerint tilos Oroszországban kriptovalutával vagy NFT-vel fizetni az árukért és szolgáltatásokért – olvasható a Mashable cikkében. Az erről szóló törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten írta alá. A törvény ezzel együtt előírja a kriptotőzsdéknek és a szolgáltatóknak, hogy visszautasítsanak minden olyan tranzakciót, amelyben a digitális fizetés a monetáris cserék helyettesítőjeként értelmezhető. A törvény záró rendelkezésében azonban van egy olyan megfogalmazás, amely kiskapuként szolgálhat bizonyos kifizetések esetében.

1367863000 Strokes of Bitcoin symbol as the human hands wearing handcuffs.
Fotó: Boris Zhitkov / Getty Images

A törvény az Oroszországban élők számára egyértelmű.

A továbbiakban is lehet kriptókat vagy NFT-ket vásárolni, de ezeket senki sem fogadhatja el fizetségként az országban.

Például senki nem fizethet a boltban bitcoinnal. Az intézkedéssel az ország fellép azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek a kriptovalutákon keresztül igyekeztek megkerülni az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciókat. A The New York Times egy 2022. február 23-i cikkében arról írt, hogy Oroszország 2014-ben a Krím annektálása miatt kivetett amerikai szankciók hatásait azzal igyekezett tompítani, hogy a nemzetközi ügyleteit kriptovalutákon keresztül intézte. Ez azt jelentette, hogy az államok és a bankok nem tudták ellenőrizni, hogy ki üzletel Moszkvával.

A jelenlegi törvény tehát nem ad rá lehetőséget, hogy bárki kriptókkal fizessen az országon belül, de a meghagyott kiskapu miatt szövetségi törvények rendelkezhetnek úgy, hogy egy ilyen tranzakció legális legyen. Ez a lehetőség feltételezhetően annak kövezi ki az utat, hogy

Oroszország annak ellenére használhassa a kriptókat és az NFT-ket a nyugati szankciók megkerülésére, hogy az országon belül tiltja a velük való kereskedést.

Oroszországban már hosszabb ideje vitatott téma a kriptovaluták és az NFT-k megítélése. Az orosz jegybank korábban ezeknek a kriptoeszközöknek a teljes betiltását szorgalmazta, miközben a Pénzügyminisztérium már a korábbi szabályozást is elégségesnek ítélte meg. Orosz jogászok már jelezték a Kremlnek, hogy az új törvény több ponton is ellentmond saját magának, így a törvényhozók várhatóan még pontosítani fognak a jogszabály megfogalmazásán.