Holnap Isztambulban megtesszük az első lépést a jelenlegi élelmiszerválság megoldása érdekében az ENSZ főtitkárával, az ukrán és az orosz küldöttségekkel mondta Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki tweetjében.

Orosz és ukrán diplomaták és ENSZ-tisztviselők azt tervezik, hogy pénteken aláírják az ukrán gabona Fekete-tengeri exportjának újraindításáról szóló megállapodást közölték török diplomaták és tisztviselők. António Guterres ENSZ-főtitkárt is várják a ceremóniára.  

Oroszország és Ukrajna nem kommentálta a pénteki aláírási terveket. És ENSZ diplomaták szerint, még bármi közbe jöhet. 

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy a megállapodás potenciálisan 18 millió tonna búzát, kukoricát és egyéb ellátmányt szabadíthat fel, melyek a háború miatt ragadtak Ukrajnában. 

Iparági elemzők szerint, ha a kormányok megállapodásra is jutnak, a magántulajdonban lévő teherhajók, biztosítók és a tengeri személyzet vonakodhat az Odesszából és más háborús kikötőkből érkező rakományok kezelésétől, tekintettel a további támadások veszélyére. Ráadásul, mind Oroszország, mind Ukrajna tengeri aknákat rakott le a Fekete-tengeren, amelyek veszélyt jelentenek a térségben a hajók mozgására.