A Mol megnyerte a Horvátországgal szemben indított, a washingtoni választottbíróság előtt zajló pert – írja a Vecernji list.

A horvát lapnak több forrása is megerősítette az információt. Az ítélet alapján a magyar olajtársaság kamatokkal együtt 250-300 millió dollár – jelenlegi árfolyamon 100-120 milliárd forint – kártérítésre számíthat. Ez lényegesen kevesebb annál az egymilliárd dolláros követelésnél, amelyet a Mol eredetileg támasztott a horvát kormánnyal szemben.

csalók ellen emeltek vádat Kaposváron Judge's hammer bírói kalapács scatters in the dust on a light background. The concept of corrupt court, unfair trial, helplessness. copy space csalás bíróság ítélőtábla törvényszék
Fotó: Shutterstock

A Vecernji list értesülései szerint az ICSID elutasította Horvátország korrupciós vádjait is, amely feltételezés szerint a Mol vesztegetéssel szerezte volna meg az irányítói jogokat az INA horvát olajtársaság felett. Az ügyben korában Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték Horvátországban, a Mol vezetőjét, Hernádi Zsoltot pedig két év büntetésre ítélte a horvát igazságszolgáltatás. A Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletet tavaly októberben a helyi Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta, az ítélet ellen Hernádi a horvát alkotmánybírósághoz fordult.

A bíróság honlapján az ítélet és az indoklás szerda délelőtt még nem szerepelt, csupán az ítélethirdetés időpontja tegnapi, azaz július 5-i dátummal. A Mol nem sokkal délután négy óra előtt megerősítette, hogy a testület a javára döntött a horvát állammal szemben, egyben pontosította, hogy 236 millió dollár – 96,45 milliárd forint –kártérítést ítélt meg a társaság javára.

Közel tíz éve húzódó ügy

A Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választott bírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Ez a második választott bírósági eljárás, amelyet Horvátország elveszített a Mollal szemben. Az első Svájcban volt az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt, amelyet Zoran Milanovic kormánya kezdeményezett 2014-ben a Mol washingtoni keresetére válaszul. A 2016 decemberében lezárult eljárásban a magyar fél 14,5 millió eurót kártérítést kapott a Horvátországtól.

A Mol 2003-ban szerezte meg az első 25 százalékot az INA-ban, majd 2008 végén további 22,15 százalékot vásárolt és megegyezett a horvát kormánnyal az irányítás átvételéről is. A Mol ezt követően további részvényeket vett a piacon és jelenleg 49,08 százalékos részesedéssel bír a vállalatban.

Távozik a horvát pénzügyminiszter

Nem sokkal a kiszivárgott híreket követően benyújtotta lemondását Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter. Azt nem tudni, hogy a tárcavezető távozása összefüggésbe hozható-e a bírósági ítélettel – ő maga személyes okokkal indokolta lemondását –, döntése azonban mindenképpen váratlan.

Sajtóinformációk szerint a kormánytagok sem tudtak arról, hogy Maric távozni akar tisztségéből. A 45 esztendős miniszter egyedül Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek szólt a terveiről. Helyét Marko Primorac, Kolinda Grabar-Kitarovic volt államfő gazdasági tanácsadója, jelenleg a zágrábi közgazdasági egyetem professzora veheti át.