Az még mindig jóval a cél felett van, az árnyomás széles körű – indokolta Jerome Powell, az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának elnöke azt, hogy a bizottság a jegybanki irányadó kamatlábat 75 bázisponttal, a 2,25–2,5 százalék közötti sávba emelte, közvetlenül a döntés kihirdetése után.

US Federal Reserve Chair Jerome Powell gestures as he speaks at a news conference on interest rates, the economy and monetary policy actions, at the Federal Reserve Building in Washington, DC, June 15, 2022. - The Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Powell emellett kiemelte, hogy a világ legnagyobb gazdaságában ugyan csökkentek az állóeszköz-beruházások, ám a továbbra is rendkívül feszes. A bérek növekedése gyorsult, a munkahelyek száma pedig, bár lassabban, de még mindig erőteljesen emelkedik.

A munkaerő-kereslet nagyon erős, a -kínálat továbbra is visszafogott. Az általános munkaerőpiac azt sugallja, hogy a mögöttes aggregált kereslet továbbra is szilárd.

Jóllehet egyes nyersanyagok árai csökkentek, az inflációra még mindig további felfelé irányuló nyomás nehezedik.

A döntéshozók pontosan tudják, hogy a magas infláció jókora nehézségeket okoz, és az ebből eredő kockázatokra nagy figyelmet fordítanak – hangsúlyozta Powell. Azt is elárulta, hogy a bizottsági tagok között elsöprő többségben voltak a 75 bázispontos emelés hívei.

Az elnök egyébként nem gondolja, hogy az amerikai gazdaság recesszióban lenne.

A jövővel kapcsolatban Powell kiemelte, hogy szeptemberben valószínűleg harmadszor is 0,75 százalékponttal emelhetik a kamatlábat. A döntés azonban az addigi gazdasági folyamatoktól függ. A Fed mindenesetre nem habozna akár még nagyobb lépéseket is tenni, ha szükséges – tette hozzá.

Powell ugyanakkor elismerte, hogy a Federal Reserve gyors ütemű szigorítása negatív hatással lesz a gazdasági növekedésre, ezért idővel szükségessé válhat a monetáris szigorítás ütemének csökkentése. A jövő évre viszont, amikorra a pénzügyi piacok a recessziós aggodalmak miatt már kamatcsökkentést áraznak, a Fed még továbbra is kamatemeléssel számol.