Csaknem 200 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el hackerek a Nomad nevű kriptovállalattól, amely arra szakosodott, hogy a blokkláncok közötti kereskedést lehetővé tegyék a felhasználóknak. A rendszer azonban rendkívül sebezhetőnek bizonyult, ezt használták ki a hackerek. 

A vállalat elismerte a betörést és jelezték, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Egyelőre nem tudni, kik állhatnak a támadás mögött, és arról sincs információ, hogy a Nomad kompenzálja-e a meglopott ügyfeleket. A CNBC cikke szerint a cég, amely magát „biztonságos” platformként hirdeti, egyelőre nem reagált a kártalanításra vonatkozó kérdésekre. 

Bitcoin,Over,A,Microprocessor,In,A,Motherboard.,With,Copy,Space
Fotó: Shutterstock

A rés feltehetően egy frissítés közben került a Nomad rendszerébe: ráadásul a lopáshoz nem is kellett programozónak lenni, elég volt az interneten fellelhető útmutatások alapján eljárni és máris kiutalhatta magának a támadó a kriptopénzeket. Emiatt is lett rövid idő alatt ilyen nagy veszteség. 

A blokkláncok között kialakult hidak, mint amilyen a Nomad is volt, a hackerek egyik legkedvesebb célpontja, mert könnyű feladat egy kis hozzáértéssel megcsapolni az ilyen oldalakat. Csak idén a becslések szerint eddig 1 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el ilyen felületekről a támadók. Áprilisban egy másik cégtől, a Ronintól 600 milliót loptak el hasonló módszerrel, amellyel egyébként az Egyesült Államok Észak-Koreát gyanúsítja.