Feltételezett észak-koreai hackerek önéletrajzokat plagizálnak és más országokból származónak adják ki magukat, hogy pénzt szerezzenek a phenjani kormánynak – írja a Bloomberg kiberbiztonsági szakértőktől kapott információkra hivatkozva. A Mandiant nevű kiberbiztonsági cég szerint a távol-keleti ország hackerei a LinkedIn és az Indeed álláshirdetésekről megszerzett adatokat beépítik a saját önéletrajzukba, hogy megpróbáljanak felvételt nyerni amerikai cégekhez. A kutatók szerint a kriptovállalatoktól származó információk gyűjtésével az észak-koreaiak a közelgő kriptovaluta trendekről szereznek híreket. Az ilyen adatok előnyt jelenthetnek phenjani kormánynak abban, hogy a digitális pénzekkel a remeteállam elkerülje a szankciókat – mondta Joe Dobson, a Mandiant vezető elemzője.

A Mandiant által észlelt bizonyítékok megerősítik az amerikai kormány májusban tett állításait. Az USA arra figyelmeztetett, hogy észak-koreai informatikusok külföldön próbálnak szabadúszó munkát vállalni, miközben nem észak-koreai állampolgárnak adják ki magukat, részben azért, hogy pénzt gyűjtsenek a kormány fegyverfejlesztési programjaihoz. 

Daily Life In North Korea, North Korean flags at the Kumsusan Palace of the Sun where the embalmed bodies of Kim Il-sung and Kim Jong-il are displayed. Photo taken in Pyongyang, North Korea on April 15 2018.  (Photo by Simon Holmes/NurPhoto) (Photo by Simon Holmes / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Simon Holmes / AFP

Egy ehhez kapcsolódó módszer, amikor a feltételezett észak-koreai hackerek lemásolták az Indeed nevű álláskereső portált, és arra használták, hogy információkat gyűjtsenek a weboldal látogatóiról – közölte a Google. A kémek a valóságosnak tűnő honlapok létrehozásával rávehetik az álláskeresőket, hogy elküldjék önéletrajzukat, és ezzel olyan beszélgetésbe kezdjenek, amely lehetővé teszi a hackerek számára, hogy betörjenek a gépükbe vagy ellopják az adataikat. A phenjani kormány következetesen tagadta a vádakat.

A bezárkózó ország a kriptók ellopására összpontosít, miután hackerei éveken át dézsmálták a a globális pénzügyi rendszert. Az elmúlt időszakban a bankok biztonsági intézkedéseket vezettek be, amelyek célja a betörések megakadályozása, viszont a kriptopénz egy teljesen új piac. Egy szabályozatlan, senki által nem ellenőrzött terület, ami ezért vonzó az észak-koreai hackereknek.