Megemelte az Alteo részvényeire adott célárát, 2951 forintról 3031 forintra, és továbbra is vásárlásra ajánlja a papírt az MKB Bank, miután a tőzsdei cég bejelentette az FE-GROUP Invest Zrt. 75,1 százalékos részvénycsomagjának megvásárlását.

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az 1994 óta hulladékgazdálkodásban tevékenykedő FE-GROUP Invest árbevétele az elmúlt három évben rendre 2,2 milliárd, 1,8, illetve 3 forint volt, míg az EBITDA-ja ezalatt 191 millió forintról 342 millióra nőtt.

Az elemző a DCF-modellben (diszkontált cash flow) kiszámolt eredményét számítástechnikai eszközök segítségével Monte-Carlo-szimulációval is letesztelte annak ellenére, hogy mint közölte, tisztában van a módszer korlátaival. A szimuláció mindenesetre 3000 és 3200 forint közötti célárat adott.

A Monte-Carlo-módszer egy olyan sztochasztikus szimulációs módszer, amely számítástechnikai eszközök segítségével előállítja egy adott kísérlet végeredményét, ezek után az eredményként kapott numerikus jellemzőket feljegyzik és kiértékelik. Az eredmény hibájának meghatározása szórás kiszámításával történik.

Az álvéletlen számokat, melyek a kísérletekben szereplő valószínűségi változók értékei, számítógép állítja elő. Több programnyelv is tartalmaz ilyen álvéletlenszám-generátort, például a C programnyelv. Hasonló véletlen számokat lehetne generálni a monte-carlói kaszinók kedvelt játékával, a rulettel is.

A módszert Nicolas Metropolis Teller Ede közreműködésével fejlesztette ki Los Alamosban a sűrű folyadékok szimulációjára. Felhasználási területe mára már majdnem minden természettudományos diszciplínára kiterjedt.