Még szerdán bejelenti Biden amerikai elnök a 10 ezer dollárnyi szövetségi diákhitel elengedését azoknak, akik legfeljebb évi 125 ezer dollárt keresnek, illetve, ahol a családi jövedelem nem haladja meg a 250 ezer dollárt – közölte a Fehér Ház. 

Az elnök már áprilisban úgy nyilatkozott, hogy heteken belül döntés születhet, ám hosszú hónapokig folytak a tárgyalások a hitelkönnyítés módjáról, míg július végén már augusztusi bejelentésről szóltak a sajtóértesülések. 

Az oktatási tárca szerint 8 millió amerikai lehet jogosult a hitelkönnyítésre. 

A The Wall Street Journal szerint az elnök sokáig szkeptikus volt az adósságelengedéssel kapcsolatban, amely inkább a gazdagok érdekeit szolgálja, ezért javasolta a  jövedelemplafont.

A mostani terv messze elmarad a progresszív demokraták elképzelésétől, 

akik a teljes diákhitel elengedését vagy hitelfelvevőnként legalább 50 ezer dolláros könnyítést vártak. 

Republikánusok is kritizálják az elnök tervét:

ahogy Kevin McCarthy házelnök a Twitteren fogalmazott, keményen dolgozó amerikaiaknak kell kifizetniük az elengedett diákhitel-tartozásokat. 

A moratórium azokra a hallgatókra vonatkozik, akik egyetemi és posztgraduális programokból szövetségi kölcsönt, valamint Parent Plus kölcsönt kaptak. Míg az adósságelengedést adózási szempontból gyakran bevételként kezelik, a törölt diáktartozás mentesül ez alól. 

Biden azt is bejelentette, hogy az idei év végéig meghosszabbítja a diákhitel-törlesztés pandémiás felfüggesztését. A tervek szerint a hitelfelvevők millióinak hiteltörlesztése augusztus 31. után folytatódik. Az oktatási minisztérium a következő hetekben további részleteket közöl arról, hogy a hitelfelvevők miként igényelhetnek könnyítést, és még a törlesztési szünet év végi lejárta előtt elérhetővé tesz egy kérelmet. A minisztérium szerint mintegy nyolcmillió hitelfelvevő jogosult az automatikus kedvezményre.