Több ismerősöm kérdezi, hogy ilyen turbulens piaci helyzetben mikor érdemes vételi lehetőségeket keresni? A válaszom minden esetben az, hogy konkrét befektetési tanácsot csak szigorú szabályok mellett adhatok, de megoszthatom velük a kezdők legegyszerűbb befektetési stratégiáját, a dollárköltség-átlagolását. Ez természetesen nem minősül befektetési ajánlásnak, vagy befektetésre való ösztönzésnek – kizárólag edukációs célt szolgál.

A dollárköltség-átlagolás

A befektetési pozíciókat úgy építjük fel, hogy rendszeresen egyenlő pénzösszegeket fektetünk be, függetlenül az eszköz árától vagy a pénzügyi piacok aktuális történéseitől. Ez történhet fix összegben, vagy előre meghatározott számú eszközben. Az intervallumok lehetnek havi, éves vagy bármi, ami az egyéni befektetési célnak a legjobb.

Időzítés

Az időzítés egy aktív befektetési stratégia, mely során megpróbáljuk legyőzni a piacokat úgy, hogy megjósoljuk teljesítményét. Rövid távra összpontosít és fokozott odafigyelést igényel. A folyamatos tökéletes előrejelzés azonban a jelenlegi körülmények között szinte lehetetlen.

A dollárköltség-átlagolás passzív befektetési stratégia, így nincs szükség időzítésre. Nem igényel olyan nagy odafigyelést, hiszen rendszeresen és ugyanannyit fektetünk be. Plusz ahelyett, hogy különböző pozíciókba lépnénk ki-be, egy befektetési termékben építünk pozíciót.

Előnyök

Érzelmi tényezőktől mentes, mivel a piaci körülményektől függetlenül rendszeresen fektetünk be. Segíthet a részvényárfolyam-ingadozások átlagolásában, a bekerülési ár csökkentésében. Amikor az árak csökkennek több részvényt tudunk vásárolni ugyanabból a fix összegből, így az egy részvényre jutó átlagos költség alacsonyabb lesz. Ezenkívül lehetőséget nyújt nagy összegű tőkével nem rendelkezőknek, hiszen rendszeres vásárlással idővel nagyobb pozíciókat tudnak kiépíteni a kiválasztott termékben.

Hátrányok

Mint minden más befektetési stratégiának, ennek is vannak a hátrányai. Alkalmazása alacsonyabb hozamot eredményezhet, mint az egyösszegű befektetés. A másik lehetséges hátrány a magasabb díjak: ha rendszeres befektetéseknél nem figyelünk a költségekre, akkor az egyösszegű befektetésekkel szemben, fajlagosan akár magasabb díjat is fizethetünk.

Kockázatok

A dollárköltség-stratégia választása kifizetődő lehet, de ez sem nem kockázatmentes. Előtte gondoljuk át, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni, és mely termékek felelnek meg a tudásunknak. Illetve csak olyan pénzt érdemes befektetni, amelyre rövid távon biztosan nem lesz szükség.

A tájékoztatás nem teljes körű, a szakértői cikk edukációs céllal a figyelem felkeltését szolgálja, nem minősül ajánlattételnek, nyilvános ajánlattételnek, befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetésre való ösztönzésnek.