Az előző kereskedési napokban látott fellendülést lenullázták az elszomorító júliusi inflációs adatok, jókora csapást mérve a hazai részvénypiacra. A BÉT vezető indexe, a BUX a kereskedésre végére 2,96 százalékot zuhant, és 42 733 ponton zárt. A forgalom 13,6 milliárd forintos volt, a vezető részvények pedig kivétel nélkül estek.

tőzsdezárás pirosban van a tőzsde medvepiac Global stock market down turn into a negative growth recession - 3D illustration rendering
Fotó: Shutterstock

Az esésben a Mol és az OTP papírjai jártak az élen,

az olajtársaság részvényei 4 milliárdos forgalomban cseréltek gazdát, az árfolyam 4,16 százalékot zuhant, és 2814 forinton zárta a napot. Gyenge teljesítményében az orosz olajszállítások leállása is nagy szerepet játszott. Zuhantak a bankpapírok is, és 4 százalékos csökkenést követően 8918 forinton hagyták el a parkettet. Az OTP forgalma 6,8 milliárd forint volt. Eközben a Magyar Telekom 0,6 százalékos mínuszban zárt, és 314 forintot ért a nap végén. A Richter végül 2,5 milliárd forintos forgalom mellett 1,2 százalékot, csökkenve 8200 forinton zárta a napot.

Hatalmas részvénycsomag cserél gazdát, ugrik a DM-Ker árfolyama

Közel 12 százalékos árfolyam-reakció jött a 700 millió forintos ügylet hírére.

A kisebb kapitalizációjú tőzsdei cégek közül a DM-Ker építőipari és mezőgazdasági gépkereskedő papírjai remekeltek: 9,8 százalékos erősödésükkel verték a mezőnyt, miután a vállalat bejelentette, hogy Megyeri Sándor, a társaság részvényese és igazgatóságának tagja kedden tőzsdén kívüli forgalomban 19,62 millió törzsrészvényt tervez értékesíteni, amelyeket Bátor Ferenc, az igazgatóság elnökének egyszemélyes tulajdonában és ügyvezetése alatt álló Intravirtus Kft. vásárol meg, összesen 700 millió forint vételáron.

A devizapiacon sem örültek a júliusi 13,7 százalékos fogyasztói áremelkedésnek, így gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben is. Míg egy euróért reggel majdnem 394 forintot adtak, piaczárásra már 396,6 forintra gyengült a hazai fizetőeszköz. Eközben a dollárért 387,9 forintot kértek a pesti tőzsdezáráskor, noha reggel még csak 386,6 forintot kellett adni érte.