Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója nemrég arra biztatta a magasabb OTP-árfolyamon bevásárló magánbefektetőket, hogy semmiképp se adjanak el az akkor még nyolcezer forint környéki árfolyamon, hiszen láthatnak majd 20 ezer forintos részvényárat is. 

Azonban nem elsősorban ez a nyilatkozat állt az elmúlt napok kiugróan jó teljesítménye mögött – mondta a VG-nek Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. 

Július 26. óta a bankpapír kurzusa 18 százalékkal emelkedett, ugyanannyival, mint a szintén jelentős orosz kitettséggel rendelkező és a vártnál jobb eredményről beszámoló Raiffeisen Banké (az OTP augusztus 11-én teszi közzé gyorsjelentését, kedden pedig az elemzői konszenzust). 

Az otp árfolyama

Nagy András szerint ezúttal a magyar makrogazdasági összkép megítélésének jelentős javulása viszi előre az OTP árfolyamát, elég csak a forint erősödésére és a tízéves állampapír hozamának csökkenésére gondolni – utóbbi jelenleg 7,8 százalék, míg július közepén 9 százalék felett volt. 

OTP bank bankfiók
Fotó: Világgazdaság

Az OTP második negyedéves eredményeit az egyszeri tételek valószínűleg lerontják majd, de az operatív profit valószínűleg erős lesz – vélte az Erste szakértője. S még egy adalék, a Rahimkulov család érdekeltségei nemrég bejelentették, hogy megszűnt az MGTR Alliance Kft. és a Kafijat Zrt. részvételével fennállt részvényesi csoport, amelynek a tagjai eddig összehangoltan gyakorolták szavazati jogaikat a bank közgyűlésein. Ezzel a közkézhányad 7 százalékponttal, 86 százalékra nőtt, ez a szerda esti MSCI-felülvizsgálatban valószínűleg még nem, később viszont megmutatkozhat, vagyis az indexet követő befektetési alapok részéről is érkezhet új vételi erő a bankpapír piacára.