Az amerikai jegybank a következő, szeptemberi kamatdöntő ülésén 0,5 százalékponttal emelheti a kamatokat, de ha az inflációs folyamat nem mutat kedvező jeleket, egy 75 bázispontos emelés is szóba jöhet – mondta Charles Evans, a chicagói Fed elnöke kedden.

„A 75 bázispont is rendben lehet. Kétlem, hogy ennél többre lenne szükség” – mondta Evans újságíróknak a regionális bank chicagói székhelyén tartott kérdezz-felelek órán, gyakorlatilag elutasítva a teljes 1 százalékpontos lépést. Hozzátette, ha a fogyasztói árindex kedvezően alakul, a következő két hónap 50-50 bázispontos emelést hozhat, amelyet 25 bázispontos emelések sorozata követhet.

A központi bank a múlt héten további háromnegyed százalékponttal emelte az egynapos irányadó hitelkamatlábat, amely így a 2,25 –2,50 százalékos sávba került.

Seal of the United States Federal Reserve System on a banknote is seen with coins in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 13, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Evans megjegyezte, hogy véleménye szerint a kamatlábaknak a jövő év végére 3,75–4 százalék közé kell emelkedniük, de óva intett attól, hogy túl gyors utat válasszanak, ha a Fednek váratlanul vissza kell vonulnia a változó helyzet miatt.

A gazdaság továbbra is ellentmondásos jeleket küld: az elmúlt évtizedek legszűkebb munkaerőpiaca a második negyedévben erőteljesen felfelé nyomta a munkaerőköltségeket, a azonban már a második egymást követő negyedévben zsugorodott. A Fed megpróbálja visszafogni a keresletet az egész gazdaságban, hogy segítsen csökkenteni az árnyomást anélkül, hogy a növekedne.

Evans elmondta, hogy csökkentette az idei gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait, és most úgy látja, hogy az 1 százalékos vagy annál alacsonyabb lesz, de hozzátette, hogy még mindig lát utat a Fed számára az csökkentésére, miközben a munkanélküliségi rátát képes 4,5 százalék alatt tartani.