Nem alakult túlságosan fényesen a júliusi hónap a lakossági hitelpiac szempontjából, minden fontosabb termékcsoportnál erősen visszaesett a frissen megkötött szerződések volumene az egy évvel korábbihoz és a júniusihoz képest is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett adataiból.

Babaváró támogatás
Fotó:  Dittrich Éva/Új Dunántúli Napló (Illusztráció)

A jegybank adatai szerint az év hetedik hónapjában 91,8 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami mind a júniusi 128,2 milliárdtól, mind az egy évvel korábbi 132,6 milliárd forinttól jócskán elmarad. (Éves alapon bő 30 százalékos a visszaesés mértéke.) A fogyasztási hiteleknél hasonló a helyzet: a 2021 júliusában mért 114,4 milliárd forintnyi új szerződéshez képest az idei hetedik havi 92,2 milliárd közel 20 százalékos elmaradást tükröz. 

Az új szerződések összege
 

A fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönök még viszonylag jól tartották magukat, hiszen az MNB által júliusra kimutatott, 46,7 milliárd forintnyi új szerződés még picivel meg is haladta az egy évvel korábbi értéket, igaz, a júniusi, 52,3 milliárdos volumentől már jóval elmarad. 

A gyermekvállalásra készülő pároknak szánt babaváró kölcsönnél viszont egyre vontatottabban halad a szekér: a júliusra kimutatott, 32,8 milliárd forintnyi új szerződés csaknem harmadával kevesebb az egy évvel korábbi értéknél, és új mélypont a konstrukció eddigi – pontosan hároméves – történetében. 

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is érződik az általános gazdasági bizonytalanság hatása: ezekből 6,6 milliárd forintnyit sikerült kihelyezni júliusban, ami éves alapon szintén erőteljes, bő 30 százalékos visszaesés.

Ami az első hét hónap számait illeti, a még jól alakuló tavaszi időszak miatt itt még jobban fest a helyzet. A lakáshiteleknél például rekordmennyiségű, 867,2 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki az MNB, 18,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A fogyasztási hiteleknél viszont 7,4 százalékkal visszaesett éves alapon a piac – 670,3 milliárd forintnyi új szerződéssel. A csökkenés leginkább a már említett babaváró piacának a gyengélkedésével magyarázható: ennél a konstrukciónál 23,6 százalékkal, 257,2 milliárd forintra esett vissza az új szerződések értéke. (Más kérdés, hogy a babaváró kölcsön még így is az egyik meghatározó terméknek számít a fogyasztási hitelek piacán.) A személyi hitelek szempontjából sokkal jobb a helyzet, hiszen az első hét hónapra itt kimutatott 316 milliárd forintnyi új szerződés csaknem az egyötödével több az egy évvel korábbinál.

Azzal együtt, hogy az új kihelyezéseknél már látszanak a lakosság óvatosabbá válásának jelei, az állományi adatoknál – egy-két hiteltermék kivételével – még mindig töretlen a növekedés. A lakossági hitelek állománya július végére már elérte a 9587,4 milliárd forintot, ami kereken 8 százalékkal több az egy évvel korábbi 8872,2 milliárdnál. A lakáshitelek állománya szintén új csúcsra, 4841,7 milliárd forintra emelkedett, ez 11,7 százalékos bővülés éves alapon. A fogyasztási hiteleknél viszont visszafogottabb mértékű, 4,4 százalékos volt az éves állományi növekedés, 4200 milliárdhoz közelítő nagyságú portfólió mellett.