Stabil árbevétel mellett zsugorodó nyereségről számolt be a Varsói Értéktőzsde operátora, a GPW Group, amelynek így nem sikerült megismételnie az ugyancsak pénteken jelentő régiós szektortárs, a Bukaresti Értéktőzsde kiemelkedő eredményszámait.

A kelet-közép-európai térség legnagyobb tőkepiacát működtető társaság forgalma 99,1 millió zloty – 8,3 milliárd forint – volt a június végén zárult második negyedévben, ami mindössze 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit eredményt.

548161349 Poland Mazowieckie / Masovia Warszawa / Warsaw - trading floor of Warsaw stock exchange , at left the historic bell (Photo by Unkel/ullstein bild via Getty Images
Fotó: Unkel / Ullstein Bild via Getty Images

A pénzpiaci szegmens forgalma 4 százalékkal, 58,6 millió zlotyra csökkent. Ezen belül a részvénykereskedelemből származó forgalom 17,5 százalékkal – 5,9 millió zlotyval – zsugorodott, a határidős ügyletek után viszont harmadával több bevétele származott a tőzsdeoperátornak. A piaci szereplők által fizetett díjakból éves összevetésben csaknem 70 százalékkal több pénzt folyt be. Az élénkülő árupiaci szegmensben 9 százalékos volt a bővülés, ami összességében 39,5 millió zlotyval gazdagította a GPW-t.

A működéshez kapcsolódó költségek több mint ötödükkel ugrottak meg, és összességében 62,5 millió zlotys terhet jelentettek az időszakban. A kiadásokat leginkább a stratégiai célokkal összhangban levezényelt állománybővítés és az ezzel járó bértömeg emelkedése dobta meg.

Mindez a lényegében stagnáló bevételek mellett az EBITDA 19 százalékos zsugorodását okozta, ezen a soron 46,8 milliós eredményt könyvelt le a vállalat.

A működési eredmény csaknem negyedével, 37,3 millió zlotyra apadt, a 38,1 milliós adózott nyereség pedig 16 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit.

A felemás eredményt hozó jelentésre 0,8 százalékos ereszkedéssel reagált a GPW kurzusa, 13 százalékra bővítve ezzel az év eleje óta elszenvedett idei árfolyamveszteséget.