A továbbra is heves tőkepiaci hullámzással jellemezhető környezetben kifizetődött a tőzsdeüzemeltetés a Bukaresti Értéktőzsdének (BVB) a második negyedévben. A keleti szomszédunk börzéjét működtető pénzügyi vállalatcsoport pénteken több mint harmadával megugró bevételről és a tavalyi sokszorosára hízó nyereségről adott számot.

A 14,87 millió lejre – mintegy 1,2 milliárd forintra – felkúszó működési bevételek mellett a társaság üzemi eredménye kilőtt, és bő nyolcszorosára, 2,5 millió lej fölé szaladt a tetemesen, 3-ról 17 százalékra javuló működési árrésnek köszönhetően.

Romania's Economy Boosted By Industry And Exports, román értéktőzsde
Fotó: Bloomberg / GettyImages

Mivel a BVB az érezhetően emelkedő mellett is kordában tudta tartani költségeit (a bevételek 35 százalékos bővüléséhez képest csupán 15 százalékkal nőttek kiadásai), így adózott profitja is az egekbe szökött. Utóbbi soron 3,32 millió lejes eredményt tudott felmutatni a pénzügyi vállalat, ami bő hatszorosa a tavalyinak.

A jókora eredménybővülés motorja a parketten aktívabbá váló befektetők voltak, felduzzasztva a kereskedési forgalmát. A román tőzsdén június végével zárult három hónap során 7,74 milliárd lejt – 621 milliárd forintot – forgattak meg, ez közel duplája a tavalyinak.

Érdekes azonban, hogy a helyi részvényekkel lényegében az egy évvel korábbi volumenben üzleteltek, a bővülés így leginkább a felpezsdülő kötvénypiacon volt tetten érhető, melynek forgalma csaknem három és félszeresére, 4,9 milliárd lejre duzzadt.

A Bukaresti Értéktőzsde
 

A BVB maga is jól forgatta pénzét, különböző befektetésein 1,24 millió lej pénzügyi bevételt könyvelhetett el, hozzájárulva ezzel is a kiemelkedő nyereséghez.

A jelentésre mérsékelt – 0,4 százalékos – árfolyam-emelkedéssel reagált a BVB bukaresti tőzsdére bevezetett részvényeinek kurzusa, az év elejétől számítva viszont már 10 százalékos erősödésnek örülhetnek a befektetők.