A magyar jegybank 1 százalékos kamatemelése és a délután bejelentett újabb szigortó lépések szárnyakat adtak kedden a forintnak, a pesti tőzsdén azonban a monetáris szigor mellett a borús nemzetközi hangulat is rontotta a kedélyeket.

növekedés növekszik erősödik erősödés Forint árfolyam Increasing income. One businessman with briefcase slides down the growing graph arrow grafikon nyíl. Concept of investments, trading, earning money, analytics.
Fotó: Shutterstock

A vezető nyugat-európai részvényindexek – a mintegy 0,5 százalékkal erősödő DAX kivételével – jellemzően kisebb ereszkedéssel nyugtázták a napot, a hazai vezető tőzsdemutató, a BUX pedig 0,6 százalékos mínuszban, 42 362 ponton zárt 10 milliárd forintot meghaladó forgalomban. A blue chipek felemás teljesítményt nyújtottak.

A nap vesztese az OTP volt, amely 3,2 százalékos eséssel lényegében egymaga nyomás alatt tartotta a hazai tőzsdét, és végül 8618 forinton zárta a napot.

A Magyar Telekom részvényesei ugyancsak a vesztes oldalon találhatták magukat, a távközlési papír ugyanis 0,6 százalékos gyengüléssel 334 forintig ereszkedett.

A Richter és különösen a Mol viszont az ellenszélben is erőt mutatott. A gyógyszergyártó kurzusa minimálisan, 0,1 százalékkal 8145 forintig kapaszkodott fel a tőzsdezárásra, a Mol pedig 1,2 százalékos pluszban, 2794 forinton fejezte be a kereskedést.

A forint piacán jelentős vételi erőt hoztak az MNB újabb intézkedései, a hazai fizetőeszköz az euróval szemben négy és fél egységet – 1 százalékot – nyert, az eurót így 404 forint alatt jegyezték a piaczáráskor. A magyar pénz 1 százalékot javított a dollárhoz képest is, a devizapár kurzusa ezzel ugyancsak a 404-es szint alá került.