Kanadában terjeszkedik az okosotthonrendszereket fejlesztő-telepítő magyar Chameleon Smart Home. A cég tervei szerint 2024 végéig több mint ezer torontói lakásban helyezi működésbe az otthonok okoseszközeinek irányítására, valamint a társasházi funkciók és szolgáltatások vezérlésére alkalmas rendszerét. 

A Chameleon részvényeit a hazai középvállatok tőzsdei megjelenését elősegítő Mentor program keretein belül még idén beregisztrálják a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacára, a vállalat 2023-ban Szingapúrban és Malajziában folytatja terjeszkedését.

Fotó: Kallus György

Míg az okosotthonok piaca globálisan várhatóan 115,7 milliárd amerikai dolláros árbevételt termel 2022-ben – amelyből az európai piac idén körülbelül 29,1 milliárd dolláros részt tesz ki –, addig a 38 milliós népességű Kanada esetében egy 2,5 milliárd dolláros piacról beszélhetünk idén

 – magyarázta a tengerentúli terjeszkedés egyik fő okát Szarvas Péter alapító-vezérigazgató. 

A kanadai belépéssel a 2017-ben alapított Chameleon tavalyi 250 millió forintos árbevétele az idei évben duplájára bővülhet, míg 2023-ban a tervek szerint 1,37 milliárd forintra emelkedhet a nettó árbevétele, és 2024-ben már elérheti majd a 2,88 milliárd forintos szintet. 

A cég megoldásai Szerbiában, Romániában és Németországban érhetők el. A társaság 2019 óta összesen 1,015 milliárd forint értékben jutott forrásokhoz, elsősorban az MFB csoporthoz tartozó Hiventurestől.