Egy hét alatt megduplázódott a sarlósejt-terápiájáról ismert Global Blood Therapeutics (GBT) árfolyama, annak hírére, hogy felvásárlók köröznek a cég felett. Majd pénteken 33 százalékot ralizott a szivárogtatásra, hogy a Pfizer vásárolná fel ötmilliárd dollárért a biotech céget. De még így is prémiumot kínál a hétfőn megjelent 5,4 milliárd dolláros vételár.

Illustration picture shows  the headquarters of pharmaceutical company Pfizer in Elsene - Ixelles, Brussels, Thursday 11 February 2021. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Fotó: Nicolas Maeterlinck / AFP

Ez azt jelenti, hogy a gyógyszergyár részvényenként 68,50 dollárt fizet, ami jelentős prémium a pénteki 63,84 dolláros záróárhoz képest. Nem meglepő módon, a hétfői nyitás előtti kereskedésben több mint négy százalékot emelkedett a GBT árfolyama, és 66,50 dollár fölé kúszott a jegyzés. 

A Pfizer Covid–19-vakcinája és -gyógyszere hatalmas bevételt hozott. A vállalat csak az idén 54 milliárd dolláros árbevételt prognosztizál a két termékből. Ám az elemzők már a Pfizer pandémiás portfóliójának leszálló ágára figyelmeztetnek. Ezért a Pfizer sorra akvirálja a ritka betegségekre szakosodott és a különleges terápiákat fejlesztő biotech cégeket. Az amerikai gyógyszergyártó 2030-ra 25 milliárd dollár többletbevételt remél a felvásárlások révén.