A Pfizer gyógyszergyár előrehaladott tárgyalásokat folytat a sarlósejtes megbetegedések terápiáját fejlesztő Global Blood Therapeutics (GBT) megvásárlásáról. Az ötmilliárd dolláros üzletet már a napokban aláírhatják. Igaz, van némi bizonytalanság, mert nem a Pfizer az egyetlen érdeklődő. 

A Bloomberg a hét elején arról számolt be, hogy potenciális vásárlók köröznek a GBT felett. Ennek nyomán a részvények felpörögtek, egy hét alatt megduplázódott az árfolyam. Pénteken került képbe a Pfizer, s csak ezen a napon 33 százalékot ralizott a Nasdaqon a biotech cég, melynek piaci kapitalizációja elérte a négymilliárd dollárt. 

Center for Popular Democracy advocates stage a street theater simulated heist outside Pfizer's New York headquarters on April 25, 2022 to call for equitable global access to coronavirus (Covid-19) vaccines and treatments. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: Timothy A. Clary / AFP


A San Franciscóban 2011-ben alapított GBT felvásárlásával nemcsak egy már kapható gyógyszerhez jutna hozzá a Pfizer, hanem a sarlósejtes betegség két további fejlesztés alatt álló terápiájához is, amelyek pozitív eredményeket hoztak az előzetes vizsgálatokban. Az akvizícó érdekessége, hogy a Pfizer évekkel ezelőtt próbálkozott saját fejlesztéssel is, de gyógyszere 2019-ben elbukott a vizsgálatokon. Ezzel szemben a GBT által fejlesztett Oxbryta – melyet három éve engedélyeztek a 12 évnél idősebbek kezelésére, s tavaly decemberben hagyták jóvá, hogy a 4 és 11 év közötti gyermekek terápiájára is használhassák az Egyesült Államokban – az idei első negyedében 55 millió dollár bevételt termelt. 

A sarlósejtes betegség egy öröklött vérbetegség, amely körülbelül százezer embert érint az Egyesült Államokban. Krónikus vérszegénységet okoz, s az ismétlődő krízisek alatt a beteg vörösvérsejtjei sarló alakúvá válnak, elzárják a kisereket, így nem jut el az oxigén a test különböző részeibe. Emiatt elhalhat a test egy része, de a beteg akár meg is halhat.Az elérhető terápiák korlátozottak. Molekuláris kutatások és génterápiás fejlesztések folynak.

A Pfizer Covid–19-vakcinája és -gyógyszere hatalmas bevételt hozott. A vállalat csak idén 54 milliárd dolláros árbevételt prognosztizál a két termékből. Ám az elemzők már a Pfizer pandémiás portfóliójának leszálló ágára figyelmeztetnek.

Általában jó üzlet a Pfizer kiszemeltjeire fogadni a tőzsdén.Amikor az amerikai gyógyszergyártó májusban 11,6 milliárd dollárért felvásárolta a migrén elleni gyógyszereket gyártó Biohaven Pharmaceutical Holding Companyt, a cég részvényei egyetlen napon 71 százalékot emelkedtek. De óriásit ralizott a Nasdaqon júniusban a napon belül duplázó, a Lyme-kór kezelésében érdekelt Valneva is, amikor beszállt a Pfizer. 

Továbbra is akvizíciós hullám jellemzi az egészségügyi szektort. A Covid terápiája miatt ismertté vált, regényes nevű Gilead szerződést kötött az Egyesült Királyságbeli MiroBio felvásárlására. Míg a Merck 40 milliárd dollárt kínált a Seagennek. Bár a szektor akvizícióinak volumene így is csaknem a felére zsugorodott a tavalyi évhez képest a Dealogic adatai szerint.