Írország adatvédelmi bizottsága hétfőn közölte, hogy 405 millió euróra bírságolta az Instagram tulajdonosát, a Metát, mert szabálytalanul kezelte a gyerekek adatait. Olyan kiskorúakra terjedt ki a vizsgálat, akik üzleti profilokat működtettek a platformon, így potenciálisan több adatot adva meg, mintha személyes fiókot működtetnének.

A Meta szerint a szabályozói döntés a több mint egy éve frissített régi beállításokra vonatkozott, ezért fellebbeznek. A Wall Street Journal emlékeztet, hogy 2019 végéig a Meta azt közölte: az Instagram-alapértelmezés szerint megjelenítette az üzleti felhasználók elérhetőségi adatait, ám ezek az adatok most már opcionálisak. A 18 év alatti felhasználók fiókjai automatikusan privátra vannak állítva. 

A döntés a közösségimédia-vállalatok számára érzékeny területet érint:

a kiskorúakkal való bánásmódot a szolgáltatásaikban. Korábban cikkek jelentek meg arról, hogy a vállalat belső kutatásai szerint az Instagram káros hatással volt a testképpel kapcsolatos problémákkal küzdő tizenéves lányok számára.

A múlt héten a kaliforniai törvényhozók elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely 

megkövetelné a közösségimédia-alkalmazások, például az Instagram és a TikTok készítőitől, hogy termékeik tervezésekor vegyék figyelembe a kiskorúak fizikai és mentális egészségét.

A törvény már csak Gavin Newsom kaliforniai kormányzó aláírására vár. 

A most kirótt Instagram-bírság a Meta tavalyi profitjának körülbelül 1 százalékát teszi ki. A döntés azonban 

tovagyűrűző hatással járhat az egész digitális reklám- és közösségimédia-ágazatban.

Írország azt állítja, hogy 37 másik, folyamatban lévő adatvédelmi ügye van, amelyek nagy technológiai vállalatokat érintenek. Ezek közé tartozik egy olyan eset, amely azt vizsgálja, hogy a Metának joga van-e bizonyos típusú információkat gyűjteni a felhasználóiról a szolgáltatás igénybevételének feltételeként, valamint azt, hogy a digitális hirdetési aukciók szabványai megfelelnek-e az uniós jognak.

Egy másik, Írország által vezetett ügy arra kötelezheti a Facebookot, hogy hagyjon fel a felhasználóival kapcsolatos adatoknak az Egyesült Államokban lévő szerverekre történő továbbításával. A Meta ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy

 ha ezt a határozatot végrehajtják, akkor a Facebook felfüggesztheti egyes szolgáltatásait Európában.

Tavaly Luxemburg 746 millió eurós bírságot rótt a Amazonra, Írország pedig 225 millió euróra büntette a WhatsAppot, adatvédelmi jogsértések miatt.