Az izraeli Kommunikációs Minisztérium előzetes jóváhagyásának megfelelően a 4iG aláírta az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Commmunications (Spacecom) részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó új szerződést – közölte csütörtökön a hazai távközlési és informatikai vállalat.

 

A megállapodás értelmében a hazai tőzsdén jegyzett technológiai vállalat a Spacecom többségi, 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére irányuló, több lépésből álló tranzakció első körében nyilvános, valamint zárt körű részvénykibocsátások keretében az izraeli vállalat részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg.

Majd a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak a további tulajdonszerzéshez.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva.

Ezután Magyarország újra rendelkezhet saját pályapozíciója és frekvenciája fölött.

Erre tekintettel hozta létre a 4iG a CarpathiaSat Zrt.-t, amely a tervek szerint rögzített Föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat üzemeltetheti a magyar geostacionárius pályaszakaszt húsz éven keresztül.

Mint ismert, a 4iG és a Spacecom között tavaly október 11-én létrejött, idén február 9-én módosított, a Spacecom-részvények 51 százalékának megvásárlására vonatkozó szerződés kapcsán az izraeli kommunikációs minisztérium a vevő részére a részvények 20 százalékának megszerzéséhez adta meg előzetes hozzájárulását.